Najlepsze Porady KulinariaJak rozpoznać świeże jajko? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Jak rozpoznać świeże jajko?

Jak rozpoznać świeże jajko?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że spożycie nieświeżych jajek może mocno zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wystarczy jedno wątpliwej jakości jajko, aby całe danie musiało trafić do kosza. Jajka są zdrowe i smaczne, a do tego są ważnym składnikiem występującym w sosach, sałatkach, wypiekach czy kremach. Jeśli codziennych zakupów dokonujesz w dużych marketach, nie będziesz miał większych problemów z odróżnieniem jajka dobrego od zepsutego. Problematycznymi za to mogą być zakupy czynione w małych kioskach czy na bazarkach. Tam właściciele nie zawsze spoglądają łaskawym okiem na tych, którzy dotykają wszystkich produktów, oceniając ich jakość. Jak więc w sklepie i w domu sprawdzić, czy jajka są dobre? Jest na to kilka sposobów.


jak rozpoznać zepsute jajko

jak rozpoznać zepsute jajkojak rozpoznać zepsute jajko

W naszej świadomości utarło się przekonanie, że wiejskie jaja są najlepsze. I właściwie jest to prawda, ale nawet takie jajka mogą się popsuć. Jeśli masz sprawdzone źródło, raczej nie powinieneś mieć też problemu z tym, aby od razu sprawdzić świeżość jaj. Jeśli jednak korzystasz z oferty zupełnie obcego sprzedawcy, zawsze możesz dopytać, kiedy jajka zostały zniesione. Najlepiej oczywiście, jeśli miało to miejsce tego samego dnia. Jeśli jednak nie możesz uzyskać takiej informacji, możesz manualnie zbadać jajka, aby przekonać się o tym, czy nadają się do spożycia. 

Aby ocenić świeżość jajka, należy nim potrząsnąć. Jeśli usłyszysz wyraźne chlupanie, jajko niestety nie nadaje się do spożycia. Całkowicie dobre białko ma konsystencję kiślu, a nie wody. Jeśli w domu okaże się, że po rozbiciu skorupki białko po prostu się rozpływa, nie ryzykuj. 
Drugą metodą na sprawdzenie świeżości jajek jest umieszczenie ich w wodzie. Większość nieświeżych jajek jest pusta w środku. Dlatego też zepsute jajko umieszczone w wodzie, zacznie się unosić lub wręcz wypłynie na powierzchnię. Takiej sztuki powinieneś się od razu pozbyć. Jeśli z kolei po umieszczeniu w naczyniu jajko pozostanie na dnie, możesz być pewien, że jest ono dobre. 
Po rozbiciu skorupki, świeżość jajka ocenisz najlepiej. W dobrym jajku białko jest całkowicie przezroczyste, gęste i ściśle otacza żółtko. To z kolei powinno mieć intensywny kolor i być zbite.

Jak wszystkie produkty spożywcze, jajka również mają określoną datę przydatności. Niemniej jednak warto podczas robienia zakupów samemu kontrolować jakość kupowanych przez siebie jaj. Jeśli tego nie zrobisz, po rozbiciu jajek w domu możesz się nieprzyjemnie rozczarować. Aby tego uniknąć, sprawdzaj jajka przy każdych zakupach.

Dodaj komentarz

~Adam
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

zepsute jajko strasznie śmierdzi :) nie ryzkuj - sprawdź świeżośc w wodzie :D


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a...
coca cola to ściema - w coca coli jest bardzi mało kwasu...
na randkę idz tam gdzie nie ma ludzi
jak byś lubianym ? najlepsza porada - nie rób tego na siłę...
prosty sposób na ugotowanie ryżu
liście czarnej porzeczki ?? a owocu czarnej porzeczki nie...
uwielbiam sos koperkowy - ten przepis jest banalnie prosty,...
ja lubie jeszcze dodac kilka kropli soku z limonki. na co...