Najlepsze Porady KulinariaJak samodzielnie przygotować hummus? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Jak samodzielnie przygotować hummus?

Jak samodzielnie przygotować hummus? Hummus

Hummus to potrawa wywodząca się z wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego i Egiptu. Ma ona formę pasty do smarowania lub sosu typu dip i zazwyczaj do jej przyrządzenia używa się przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Współcześnie pasta ta cieszy się dużą popularnością nie tylko na Bliskich Wschodzie i w Afryce, ale też na całym świecie, gdzie doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. W wielu sklepach można już znaleźć gotowy hummus do kupienia, jednak warto spróbować samemu go przyrządzić, zwłaszcza, że jest to bardzo proste. Przepis podajemy poniżej!


Co będzie potrzebne?

  • 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki pasty tahini
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 lub 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku


Jak przyrządzić hummus?

  1. Ciecierzycę należy zgodnie z opisem na opakowaniu namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, a następnie gotować, aż będzie miękka i maślana w środku. Po gotowaniu przepłukaj ją i pozostaw do ostygnięcia.

  2. W naczyniu blendera zmieszaj ze sobą pastę tahini (można ją kupić gotową lub przygotować samodzielnie, blendując prażone ziarna sezamu z niewielką ilością oleju) i soki z cytryny. Następnie dodaj oliwę oraz czosnek i miksuj ze sobą przez kolejną chwilę, z przerwami na zeskrobywanie pasty ze ścianek, aż składniki się ze sobą połączą.

  3. Połowę ciecierzycy dodaj do utworzonej masy i mieszaj, aż się połączy. Zeskrob pastę z ścianek i wsyp resztę nasion, dalej miksuj.

  4. Na tym etapie pasta może być gęsta i grudkowana. Problem ten rozwiąże dodanie do niej wody w czasie mieszania. Im więcej wody, tym bardziej kremowy i gładki hummus będzie.

  5. Na koniec wystarczy posolić do smaku. Hummus świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa, a także maczania w nim warzyw takich jak papryka czy marchew. Gotowy hummus można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nawet do tygodnia.

Dodaj komentarz

Julia
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie znam tego przepisu, a uwielbiam domowy hummus. Kiedyś na pewno wypróbuję.

Ewka
Dodano:
0
0

Dziękuję za przepis, nie wiedziałam, że humus jest z okolic morza śródziemnego, obstawiałam bliski lub daleki wschód.

Ewa
Dodano:
0
0

Zrobiony według przepisu. Idealna konsystencja i smak. polecam :)


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Od kilku lat kupuję mięso w zaufanym sklepie, nigdy się nie...
Uwielbiam kiszone warzywa, przede wszystkim ogórki
Zamiast mała można użyć smalcu, nie czuć zapachu ani smaku a...
Uwielbiam kupować zdrowe produkty. Pamiętam o uzupełnianiu...