09.02.2024

Jak skarmelizować cukier?

Jak skarmelizować cukier?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Każdy nawet jak od czasu do czasu to lubi zjeść sobie coś słodkiego. Cukier poprawia nam humor i potrafi uspokoić każdego. Można go wykorzystać do wielu deserów, ciast czy placków i w różne sposoby. Jednym z nich to skarmelizowanie cukru. Karmel bardzo łatwo przygotować i jednym z najczęściej używanych składników do deserów. Jak jednak skarmelizować cukier, czyli dostać pyszny płynny karmel?


1. Składniki

Do przygotowania samemu karmelu nie potrzebujesz dużo składników. Wystarczy woda, śmietana(30% lub 36%) i przede wszystkim cukier kryształ lub cukier brązowy. Możemy podpowiedzieć że karmel z brązowego cukru jest bardziej aromatyczny i może smakować dużo lepiej ;)

2. Przygotowanie

Do głębokiej patelni wsypujemy nasz cukier równomiernie po jej całej powierzchni i podgrzewamy na średnim ogniu. Dopóki cukier całkiem się nie roztopi to nie mieszaj go ani nie ruszaj patelnią, bo wtedy cukier zacznie się zbrylać. W tym samym czasie jak cukier się topi to możesz podrzeć śmietanę. Gdy już cukier całkowicie się roztopi zacznij wlewać stopniowo śmietanę od środka i dokładnie wymieszaj całą masę. Przez cały czas podgrzewaj i mieszaj aż do momentu gdy całość nie będzie miała brązowego koloru i karmel zgęstnieje. Na samym końcu możesz delikatnie posypać karmel solą gruboziarnistą, jeśli tylko tego chcesz.

3. Uwagi

a) Do skarmelizowania cukru bardzo ważna jest stała temperatura. Od momentu gdy cukier zacznie się topić na patelni aż do momentu gdzie już całkowicie stopnieje to nie wolno zwiększać lub zmniejszać ognia, dlatego najlepiej od samego początku wybrać sobie średnią temperaturę.

b) Wykorzystaj do deseru karmel od razu po jego przygotowaniu. Bardzo szybko zastyga co może utrudnić Ci jego późniejsze wykorzystanie. Jako polewę również wykorzystaj od razu :)

c) Jeżeli karmel wyszedł Ci za gęsty lub nie chcesz aby aż tak szybko zastygł to wystarczy dolać trochę wody i rozrzedzić całość.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zawsze chciałam się tego nauczyć, spróbuje wykonać to wg porad z tego artykułu.
~Justyna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada Jak skarmelizować cukier? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak skarmelizować cukier?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak skarmelizować cukier?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
uwielbiam
~Jak skarmelizować cukier?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Artykuł fajnie opisuje krok po kroku. Na pewno wypróbuję zrobić.
~~Rafał
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności