09.02.2024

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Michał Lewandowski
Michał jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertem od finansów osobistych i oszczędzania. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące zarządzania budżetem, inwestowania pieniędzy oraz osiągania finansowej stabilności.
Udostępnij

Grzyby można wygodnie ususzyć w piekarniku. Wystarczy zastosować kilka wskazówek. To bardzo wygodna metoda, która nie wymaga zakupu specjalnych urządzeń do domu ani rozwieszania po nim sznurków z grzybami. Jeśli więc chcesz łatwo i szybko ususzyć grzyby, najlepiej wykorzystaj do tego piekarnik. Ususzone grzyby będziesz mógł wykorzystać kiedy zechcesz podczas gotowania. 


Odpowiednia temperatura

Suszenie grzybów w piekarniku jest łatwe, jednak należy zastosować się do kilku wytycznych. Po pierwsze obieramy grzyby i oczyszczamy z zanieczyszczeń. Do suszenia nadają się tylko jasne, jędrne kawałki grzybów. Pamiętaj, żeby nie myć ich przed suszeniem, bo to wydłuży cały proces. Już pokrojone grzyby wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Każdy kawałeczek powinien mieć na nim miejsce, nie układamy grzybów jeden na drugim. Nastawiamy teraz piekarnik na 50-60 stopni i po nagrzaniu wkładamy do niego blachę. Ważne aby grzybów nie przypalić. Grzyby suszymy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika. Wówczas nie upieką się, bo w piekarniku będzie obieg powietrza. 

Czas jest bardzo ważny

Suszenie grzybów w piekarniku trwa zazwyczaj kilka godzin. Nie warto się spieszyć, bo nieususzone grzyby mogą pokryć się pleśnią w pudełku czy słoiku, w którym będziemy je przechowywać. Co jakiś czas grzyby obracamy, by równo się suszyły. Nie można ich też przesuszyć, bo również się zmarnują. Skąd wiadomo więc, że grzyby są dobrze wysuszone? Najlepiej co jakiś czas sprawdzać ich stan. Muszą pozostać elastyczne i nie łamać się w rękach. Dobrze ususzony grzyb pozostaje jędrny, suchy i pachnący.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy porada Jak suszyć grzyby w piekarniku? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak suszyć grzyby w piekarniku?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak suszyć grzyby w piekarniku?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~Jak suszyć grzyby w piekarniku?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności