JesieniÄ… wiele osób chodzi zbierać grzyby do lasu. To zarówno Å›wietna metoda rekreacji, jak i pozyskania tych cennych produktów spożywczych. Grzyby można kupić również gotowe w sklepie czy na targu. Można je jeść Å›wieże, jak i wysuszyć i raczyć siÄ™ ich smakiem w wielu potrawach. Suszone grzyby sÄ… czÄ™sto dodawane do potraw takich jak żurek, bigos czy miÄ™so. Robione sÄ… z nimi uszka i pierogi. Oto kilka sposób na ich ususzenie.
Suszenie w wersji tradycyjnej
Najczęściej suszenie grzybów wyglÄ…daÅ‚o tak, że wieszano je w ciepÅ‚ym i suchym miejscu, które zapewniaÅ‚o im powolne i dokÅ‚adne wysuszenie. Na przykÅ‚ad sznurki z nawleczonymi kawaÅ‚kami grzybów zawieszano nad palnikami kuchenki gazowej albo piecem. Niektórzy grzyby umieszczajÄ… również przy kaloryferach czy innym źródle ciepÅ‚a, również na sÅ‚oÅ„cu. Pokrój grzyby w grubsze kawaÅ‚ki, nawlecz na nitkÄ™ igÅ‚Ä… i ususz w ten sposób. Co jakiÅ› czas warto obracać sznurki z grzybami, by równo siÄ™ wysuszyÅ‚y. Kiedy bÄ™dÄ… już dokÅ‚adnie ususzone, Å›ciÄ…gnij je z nitki i zamknij w sÅ‚oiku czy puszce.
Nowoczesne metody suszenia
WspóÅ‚czeÅ›nie grzyby suszone sÄ… na wiele sposobów. Wiele osób robi to w piekarniku nastawiajÄ…c go na maÅ‚Ä… temperaturÄ™ np.: 50 stopni i wkÅ‚adajÄ…c do niego pokrojone na blaszy grzyby. Musisz jednak uważać, by grzybów w ten sposób nie przypalić. WkÅ‚adaj je do piekarnika na krótki czas, za to kilka razy. Najlepszym sposobem na szybkie ususzenie grzybów jest użycie specjalnej suszarki do żywnoÅ›ci. Tak samo kroimy je na kawaÅ‚ki i wkÅ‚adamy do urzÄ…dzenia. NastÄ™pnie pozostawiamy je w suszarce na kilka godzin i gotowe.
Kiedy grzyb jest dokładnie wysuszony?
Dobrze ususzony grzyb to taki, który nadal jest elastyczny i nie Å‚amie siÄ™ od razu po zgiÄ™ciu. PamiÄ™taj, aby grzybów nie myć przed suszeniem, a jedynie oczyÅ›cić nożykiem i pokroić w kawaÅ‚ki. Nie powinny być one zbyt maÅ‚e, by po wysuszeniu zamiast jÄ™drnych grzybów nie powstaÅ‚y wiórka, które do niczego siÄ™ nie przydadzÄ…. Suszone grzyby majÄ… także piÄ™kny zapach. Na pewno Å‚atwo je rozpoznasz.