Najlepsze Porady KulinariaJak suszyć jabłka?
ocena (/0):

Jak suszyć jabłka?

Jak suszyć jabłka? @pixabay

Kto z nas nie lubi podczas oglądania telewizji czy czytania książki przegryźć czegoś od czasu do czasu? Zapewne najczęściej sięgamy po gotowe przekąski takie jak chipsy, paluszki czy solone orzeszki. A gdyby tak spróbować czegoś zdrowszego? Proponujemy zdrowe chipsy jabłkowe. Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju, są bardzo smaczne i posiadają wiele składników odżywczych, dlatego warto je jeść pod każdą postacią. Ogromną zaletą suszonych jabłek jest to, że możemy je przygotować sami i przy odpowiednim przechowywaniu w każdej chwili możemy cieszyć się ich smakiem. Nadadzą się również na aromatyczny kompot. Podpowiemy Wam dziś jak przygotować tę chrupiącą przekąskę! 


Składniki odżywcze suszonych jabłek

Składniki odżywcze suszonych jabłek@pixabay

Suszenie to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, dzięki niej produkty mogą być dłużej przechowywane nie tracąc przy tym składników odżywczych. W chipsach jabłkowych znajdziemy dokładnie tyle samo składników odżywczych co w surowych owocach. Są to między innymi: błonnik pokarmowy, witaminy A, B i C, potas, selen, mangan, miedź i żelazo. Dzięki temu, że są słodkie powinny smakować dzieciom - możemy je tym sposobem przyzwyczaić do jedzenia zdrowych przekąsek zamiast zwykłych chipsów czy słodyczy.

Metody suszenia jabłek

Metody suszenia jabłek@pixabay

Jest kilka sposobów na ususzenie jabłek. Najlepiej jest do tego użyć suszarki do owoców lub grzybów. Układając w niej owoce pokrojone w plasterki możemy być pewni, że ususzą się równomiernie i nie stracą odżywczych właściwości. W przypadku gdy nie mamy takiego urządzenia możemy ususzyć owoce w piekarniku - tutaj jednak musimy pilnować odpowiedniej temperatury i dbać o to aby owoce się nie przypaliły. Plasterki jabłek układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i ustawiamy piekarnik na 100-150 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 1 h przy uchylonych drzwiczkach. Musimy jednak co jakiś czas kontrolować proces suszenia. Innym domowym sposobem jest suszenie owoców na grzejniku - układamy plasterki jabłek na papierze położonym na gorącym kaloryferze. Dobrze jest przykryć owoce również od góry aby nie opadł na nie kurz. Takie suszenie wymaga jednak od nas cierpliwości - może bowiem potrwać nawet kilka dni. 

 

Suszone jabłka najlepiej przechowywać w szczelnym naczyniu np. w słoiku.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne