09.02.2024

Jak szybko i sprawnie rozpalić grill?

Jak szybko i sprawnie rozpalić grill?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Jan Kowalski
Jan jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematyce technologii i nowoczesnych rozwiązań. Jego artykuły zawierają recenzje nowych gadżetów, wskazówki dotyczące korzystania z internetu oraz informacje o nowych trendach technologicznych.
Udostępnij

Organizujesz grilla dla znajomych? Masz mały typowy grill, ale będziesz go używać po raz pierwszy i  zupełnie nie wiesz jak go rozpalić? Każdy grill rozpala sie podobnie. Wystraczy podpałka i węgiel drzewny, no i oczywiście troche ognia i możesz cieszyć się smakiem grilowanych kiełbasek czy karkówki prosto z rusztu.


Technika rozpalania grila

Rozpalenie grilla jest właściwie proste. Chociaż  czasem się zdarza, że coś nie chcę się palić. Ale często jest tak, ponieważ węgiel do grilla jest zbyt wilgotny. Przed przystąpieniem do rozpalenia grilla najpierw należy go dokładnie oczyścić, chyba że grill jest nowy, to wtedy nie ma potzreby już tego robić. Grill ustawiać należy w takim miejscu, które będzie osłonięte od wiatru, i najlepiej tak, aby dym z grilla nie kierował się w stronę osób znajdujących się w pobliżu. Do grilla potrzebować będziesz specjalny węgiel drzewny lub brykiet. Na początek będzie potzrebnych około 10 sztuk. Ułożone  w stożek, bo tak będzie najwygodniej do późniejszego podpalenia. Do rozpalenia potrzebna tez będzie specjalna podpałka – kupić ją można na pewno w jakimś sklepie ogrodniczym. Podpałkę ułożoną gdzieś na stożku obkładamy jeszcze węglem,  w takiej ilości, żeby podpałka miała dostęp do tlenu. Przy rozpalaniu nie należy przykrywać grila, trzeba po prostu zaczekać do momentu aż brykiet lub węgiel trochę się przepali i potem pokryje popiołem. W środku natomiast powinien się żarzyć.

A po rozpaleniu

Kiedy już część węgielków będzie się żarzyć, to można do nich dodawać następne, ale robić to stopniowo, żeby przypadkiem nie ugasić żaru. Żarzący się stożek można następnie delikatnie rozsunąć, żeby uzyskać płaską warstwę węgla. Kiedy węgielki się żarzą spokojnie można umieścić posmarowany olejem ruszt na grilu. Kiedy już ruszt będzie odpowiednio rozgrzany, można na nim układać smakołyki do grillowania.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy opis porady Jak szybko i sprawnie rozpalić grill? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak szybko i sprawnie rozpalić grill?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak szybko i sprawnie rozpalić grill?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak szybko i sprawnie rozpalić grill?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności