Mango to jeden z egzotycznych owoców, którego popularność nieustannie rośnie. Chociaż owoc występuje naturalnie na terenie Azji Południowej, wiele jego odmian uprawianych jest lokalnie. Mango należy do jednych z najsmaczniejszych owoców. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, skórka owocu może mieć kolor zielony, żółty, aż po pomarańcz i odcienie czerwieni. Do spożycia przeznaczone są miąższ oraz liście. Miąższ doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do sałatek lub dań obiadowych i deserów. Liście z kolei doskonale nadają się jako uzupełnienie sałatek.
Mango ma zazwyczaj intensywny, słodki smak. Wspaniale komponuje się z innymi owocami i można przy jego pomocy przyrządzać sałatki, smoothie, przetwory czy ciasta. Wpływa korzystnie na pracę jelit i jest bogatym źródłem witaminy A i B. Ma też szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wielu z nas jednak często boryka się z problemem, jakim jest właściwe obranie tego pysznego owocu. Jak najskuteczniej obrać mango, aby cieszyć się jego doskonałym smakiem i nie zmarnować zbyt dużej ilości miąższu?
Przygotuj:
- mango
- dobry nóż
- miseczkę
- talerz lub deska do krojenia
Obieranie mango jest naprawdę łatwe. Umyj owoc, a następnie zrób trzy podłużne nacięcia. Środkową część owocu obierz i oddziel od pestki. Miąższ znajdujący się w bocznych kawałkach powinien być ponacinany w kratkę. Rozdziel boki, a następnie delikatnie wgnieć skórkę do środka, tworząc kraciastego jeża. W wyniku obierania mango tym sposobem, wylewa się dość duża ilość soku. W zachowaniu czystości pomoże Ci przygotowany wcześniej talerz lub deska. Owoc jest gotowy do spożycia, a nadmiar soku możesz dolać np. do wody mineralnej, tworząc aromatyczną wodę smakową. Spróbuj!