Przechodząc na dietę, często mówi się o zwiększeniu spożycia warzyw i owoców. Jednym z warzyw, które warto jeść zdecydowanie często, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie, jest brokuł. Mają one bowiem bardzo mało kalorii. Brokuły można przyrządzać na wiele sposobów. Można je jeść na surowo, chociaż ich smak nie jest w takiej postaci zaliczany do najlepszych. Można je również zblanszować na patelni z dodatkiem masełka i bułki tartej. Jednak najzdrowszą i chyba najsmaczniejszą wersją są brokuły gotowane. Jak ugotować je poprawnie, aby nie straciły koloru i wartości odżywczych?
Jak gotować mrożone brokuły?
Brokuły to warzywa pyszne i zdrowe, a poza tym można je jeść na przeróżne sposoby. Idealnie sprawdzają się w sałatkach. Gotowanie brokułów jest bardzo proste. Ale pozostaje jeszcze kwestia tego, czy będziemy gotować brokuły mrożone, czy świeże. W przypadku mrożonych sposób gotowania zawsze podany jest na opakowaniu. Zazwyczaj zmrożone brokuły wystarczy wrzucić do wrzącej, osolonej wcześniej wody. A potem gotować je jakieś 10 do 15 minut. Oczywiście jeżeli chcemy, żeby były twardsze, to wystarczy 10 minut.
Świeże brokuły
Trochę inaczej jest ze świeżym brokułem. Tutaj zawsze najpierw musimy całą główkę porozdzielać na mniejsze kawałki i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Potem podobnie jak mrożone, wrzucamy do posolonej gotującej się wody. Jeśli chcesz, aby brokuły zachowały swój piękny zielony kolor, do wody dodaj odrobinę cukru. Inaczej jest jednak z czasem gotowania. Tutaj wystarczy około 5 minut, żeby brokuły się ugotowały. Ugotowany brokuł po wyjęciu z wrzątku włóż jeszcze na chwilkę do garnka z zimną wodą, po czym przerzuć na sitko i poczekaj aż odsączy się z niego woda. Tak przygotowane warzywo jest gotowe do spożycia. Możesz go z powodzeniem zjeść samego, albo dodać do innych potraw. Brokuł jest naprawdę bardzo smaczny. A w przypadku diety sprawdzi się doskonale. Ma bowiem mało kalorii i dużo witamin. Nawet jeżeli zjesz większą ilość to na pewno nie zaszkodzi to w diecie.