Najlepsze Porady KulinariaJak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę? © pixabay.com

Cały proces wydaje się być prosty. Obrać kukurydzę z liści, przemyć, wrzucić do wrzątku i wyciągnąć, gdy będzie już miękka. Są jednak pytania, na które odpowiemy oraz przedstawimy krótki proces jak ugotować kukurydzę tak, aby była idealnie osolona i miękka. 


Kukurydzę należy dokładnie obrać z liści oraz „niteczek” tak, aby żadna z nich nie została na kolbie. Do przygotowanego garnka lejemy tyle wody, aby była w stanie przykryć kukurydzę. Zagotowaną wodę słodzimy (1 łyżeczka cukru na litr wody). Sól sprawia, że kukurydza twardnieje, posolić możemy ją już po wyciągnięciu z wody. 

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a...
coca cola to ściema - w coca coli jest bardzi mało kwasu...
na randkę idz tam gdzie nie ma ludzi
jak byś lubianym ? najlepsza porada - nie rób tego na siłę...
Nigdy nie używałam liści do kiszenia ogórków - ale z...
lepiej dajcie poradę jak zrobić frytki z batatów !
Śmietana jest najlepsza do ostrej zupy :) - najlepsza taka...
uwiebliam bataty - ten przepis jest genialny o prosty -...