09.02.2024

Jak ugotować mule

Jak ugotować mule

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Mule to słodko i słonowodne mięczaki. Mulę maja skorupkę i delikatne wnętrze. Mule bardzo prosto i szybko przyrządzić. Co ważne - im dłużej sie gotują tym są twardsze. Najelsze mule są delikatne i krótko gotowane. Poniżej znajduje sie najlepszy przepis na przyrządzenie muli 


Składniki

  • kilogram muli
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1/4 kostki masła
  • 2 pęczki zielonej pietruszki (drogno posiekana dodawana razem z mulami)
  • butelka wytrawnego białego wina
  • duży wysoki garnek z przykrywką 

Przygotowanie wywaru do muli

Do wysokiego garnka dajemy masło, pokrojoną w malutką kostkę cebulę i mocno szklimy do lekko złotego koloru, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, czosnek, pora i ok 5 - 10 minut mocno dusimy na maśle bardzo często mieszając. Jeżeli warzywa zaczynają już być szkliste dodajemy sół (mało) i pieprz. Zalewamy wszystko 3/4 butelką białego wytrawnego wina. Całość pozostawiamy na ok 6 minut na małym paliniku aby wszystko przeszło smakiem wina i warzyw

Przygotowanie muli

Mule muszą być świeże lub ostatecznie mrożone. Jeżeli są świeże - sprawdzamy czy mule są świeże. Zobacz - jak rozpośnać świeże mule. Do gotowania wybieramy tylko i wyłącznie przebrane mule - świeże żywe mule muszą być zamknięte - jezeli są otwarte postukaja ją delikatnie o stół - jeżeli sie zamknie jest świeża (żywa).  Tutaj ważna zasada - do gotowania wybieramy tylko zamknięte mule, a po ugotowaniu jemy tylko te szeroko otwarte. Jeżeli podczas gotowania mula się nie otworzy to nie może być zjedzona. Mule dobrze myjemy, oczyszczamy z pozostałości itp.

Gotowanie muli

Gotowanie muli to proces indywidualny - im krócej gotowane mule tym są delikatniejsze.  Zwiększamy moc palnika pod garnkiem i wrzucamy drobno posiekaną pietruszkę oraz mule często mieszając aby równomiernie się ugotowały w wywarze. Mule są gotowe do spożycia juz w momencie jak się otworzą. Czas gotowania muli to od 1 minuty do 5 minut. Ważne - po 5 minutach mule będą już twarde. Najlepsze mule są delikatne i krótko gotowane. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
najlepszy przepis na świecie na mule !!
~Adaaew
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy inspiracja Jak ugotować mule przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak ugotować mule? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak ugotować mule
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~Jak ugotować mule
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności