Pieczenie chleba nie jest trudne. Za to jedzenie jeszcze ciepłego, świeżego bochenka na pewno uwielbia każdy. Chleb robiony w domu jest syty i nie posiada tylu substancji konserwujących ile ten kupiony w sklepie. Poza tym coś, co zrobimy sami smakuje najlepiej. Jak więc upiec chleb?
Co będzie Ci potrzebne
Przygotuj mąkę pszenną lub inną np.: żytnią, pełnoziarnistą, orkiszową. Możesz je także ze sobą pomieszać. Przydadzą Ci się również woda, drożdże, cukier i sól. I w zasadzie to wszystko. Do upieczenia jednego bochenka będą Ci potrzebne 500 g mąki, saszetka drożdzy, łyżeczka soli kuchennej, łyżeczka cukru, szklanka ciepłej wody oraz tłuszcz do wysmarowania formy. Do chleba możesz dodać również ziarna np.: sezam czy słonecznik lub owoce- żurawinę, rodynki. Wszystko to zależy od smaku, który chcesz uzyskać.
Wyrabianie ciasta
Najpierw rozpuść drożdże w ciepłej wodzie w misce. Dodaj do nich cukier i wymieszaj. Poczekaj 5 minut aż lekko się zapienią. Teraz dodaj mąkę oraz sól. Wyrabiaj ciasto, najlepiej rękoma, by połączyć wszystkie składniki i otrzymać gładką konsystencję. Teraz możesz do niego wsypać dodatki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godzin do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełóż je do nasmarowanej masłem lub olejem formy. Możesz ją również obsypać bułką tartą. Wierzch chleba także możesz posypać np.: płatkami owsianymi czy makiem. Włóż następnie formę do piekarnika i piecz chleb w 200 stopniach około 30-40 minut. Pilnuj, by się zarumienił, ale nie przypiekł za bardzo. Najłatwiej piecze się chleb pszenny, od razu widać kiedy jest gotowy, bo ma piękny, złoty kolor. Kiedy już dojdziesz do wprawy, możesz próbować upiec inne gatunki chleba.