Biały ser to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Stanowi nieodłączny dodatek do śniadań lub kolacji, a ponadto współcześnie sklepy zapewniają nam szeroką gamę jego rodzajów. Na półkach można znaleźć twarogi, serki wiejskie czy serki homogenizowane zróżnicowane pod względem ceny, opakowania czy jakości. Z pewnością warto włączyć je do swojej diety, ponieważ dostarczają wielu dobroczynnych substancji, jednak jak wybrać ser najodpowiedniejszy dla siebie? I czy każdy może się nim zajadać? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć poniżej.
Czym jest biały ser i co zawiera?
Dawniej produkcja białego sera opierała się na mleku zsiadłym, jednak obecnie bazuje się przede wszystkim na mleku pasteryzowanym, do którego dodaje się podpuszczkę lub bakterie mlekowe. W rezultacie powstaje skrzep będący połączeniem białka i tłuszczu. Wśród serów białych możemy wyróżnić dwie grupy: sery kwasowe (czyli twarogi: twaróg sernikowy, klimek) oraz te kwasowo-podpuszczkowe (serki wiejskie i homogenizowane). Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza organizmowi niezbędnej energii oraz aminokwasów potrzebnych do szybszej regeneracji komórek organizmu. Ponadto w serach znaleźć można wspierające układ nerwowy, mięśnie i odporność pierwiastki takie jak magnez, cynk i potas. Zawierają także witaminy A, D, E i te z grupy B, jednak nie są bogate w wapno. Mogą je spożywać osoby nietolerujące laktozy.
Kaloryczność białych serów
Sery tego typu z reguły są lekkostrawne, co pozwala osobom na diecie je spożywać. Ich kaloryczność uzależniona jest od zawartego w nich tłuszczu i tak w 100 gramach chudego twarogu zawiera się ok. 100 kcal, ale w przypadku tłustego - 180 kcal. Porcja serka homogenizowanego to 160 kcal, natomiast serka wiejskiego średnio 110 kcal. Z tłustszych rodzajów powinny zrezygnować osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, jednak nie warto całkowicie rezygnować z twarogu ze względu na zawartą w nim witaminę D, ważny katalizator w procesie wchłaniania przez organizm wapnia.
Jak wybrać najlepszy ser?
Ważnym aspektem przy wybieraniu białego sera jest jego kolor - powinien być on jednolity i biały. Przebarwienia świadczą o jego niedokładnym wymieszaniu, natomiast żółknięcie o gliwieniu, czyli zmianie konsystencji pod wpływem drobnoustrojów. Po przekrojeniu powinien być zwarty i nie zbyt suchy. Dobrze, żeby w smaku był odrobinę kwaskowaty. Mdłość albo kwaśność świadczą o jego psuciu się. Przy kupowaniu, należy sięgać po produkty przebywające w lodówkach i sprawdzać ich skład oraz pochodzenie. Poza marketami, warto zapoznać się z ofertą okolicznej mleczarni, które często oferują sery świetnej jakości w atrakcyjnych cenach. Przy kupowaniu sera na targowisku należy uważać - nie zawsze można być pewnym jego pochodzenia i warunków, w jakim był przechowywany. Po otwarciu opakowania natomiast ser trzeba spożyć w ciągu dwóch dni.