Bita Å›mietana najczęściej jest wykorzystywana do dekoracji tortów czy jako ciekawy i smaczny dodatek do kawy lub deserów. Na rynku istniejÄ… gotowe Å›mietany w sprayu, jednak ich smak nie jest tak dobry, jak smak domowej i samodzielnie przygotowanej bitej Å›mietany. Jej nazwa jak siÄ™ można spodziewać wychodzi ze sposobu jej przygotowania, czyli ubijania. BitÄ… Å›mietanÄ™ można ubijać rÄ™cznie lub za pomocÄ… miksera. W Najlepsze-porady.pl omówimy i pierwszy i drugi sposób na przygotowanie pysznej i puszystej bitej Å›mietany.
Przygotowanie bitej śmietany ręcznie
W tym przypadku wystarczy że masz gÄ™stÄ… Å›mietanÄ™ o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu 30% lub wiÄ™cej, miskÄ™ metalowÄ… oraz trzepaczkÄ™. Zanim rozpoczniesz cokolwiek to musisz najpierw schÅ‚odzić wszystko. Do lodówki na okoÅ‚o 20 minut zostaÅ‚ Å›mietanÄ™, miskÄ™ oraz trzepaczkÄ™. PamiÄ™taj że muszÄ… być schÅ‚odzone, a nie zamrożone. Gdy już wyciÄ…gniesz z lodówki wszystkie produkty to wystarczy Å›mietanÄ™ wlać do miski i zacząć ubijać. Wszystkie twoje ruchy muszÄ… być szybkie, mocne i zdecydowane. Bita Å›mietana jest gotowa mniej wiÄ™cej okoÅ‚o 4 - 5 minut od rozpoczÄ™cia ubijania.
Na samym poczÄ…tku na powierzchni Å›mietany pojawiÄ… siÄ™ maÅ‚e pÄ™cherzyki, a nastÄ™pnie jej objÄ™tość bÄ™dzie siÄ™ zwiÄ™kszać. Najlepiej ubita Å›mietanka jest w momencie przy przewrócisz do góry nogami miskÄ™, a jej zawartość nie wypadnie.
Przygotowanie bitej śmietany za pomocą miksera
JeÅ›li uważasz że rÄ™czne ubijanie jest mÄ™czÄ…ce i możesz sobie uÅ‚atwić życie korzystajÄ…c z miksera to nie ma problemu. SkÅ‚adniki zostajÄ… takie same i również mniej wiÄ™cej procedura. Gdy wlejesz Å›mietanÄ™ do miski zacznij ubijanie mikserem od niskich obrotów i maÅ‚ej prÄ™dkoÅ›ci. Gdy zauważysz pienistÄ… konsystencjÄ™ Å›mietany zwiÄ™ksz obroty i nieustanie mieszaj aż do momentu uzyskania idealnej konsystencji bitej Å›mietany, jak i w powyższym przypadku.
Wskazówki
1.Pod koniec ubijania jeśli chcesz aby bita śmietana miała słodki smak to wystarczy dodać trochę cukru lub cukru waniliowego.
2.Gdy chcesz wykorzystać bitÄ… Å›mietanÄ™ jako dodatek do ciast i deserów to jej konsystencja musi być lekka i pienista. JeÅ›li potrzebujesz jej do udekorowania tortu to musi być sztywna i zwarta.
3. Konsystencja bitej Å›mietany utrzymuje siÄ™ tylko przez kilka godzin i nawet wtedy musi być chÅ‚odzona w lodówce. JeÅ›li chcesz ponownie jÄ… wykorzystać to musisz ponownie zacząć ubijać ;)