Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić cukier różany
ocena (/0):

Jak zrobić cukier różany

Jak zrobić cukier różany

Cukier różany doskonale nadaje się do herbaty jako alternatywa dla tradycyjnego białego cukru. Ma on postać efektownie wyglądającego różowego pudru . Z tego też względu świetnie sprawdza się jako naturalna dekoracja do ciast i ciasteczek. Lato to świetny czas na przygotowanie cukru różanego ze względu na dostępność świeżych kwiatów dzikiej róży. Warto wspomnieć, że płatki najlepiej zerwać w słoneczny dzień z krzaków dzikiej róży rosnących z dala od ulic. Jest to ważne ze względu na to, że aby zachować ich wspaniały różany zapach i aromat nie powinny być one myte ani płukane. Jak zrobić domowy cukier różany?


Składniki:

  • około 50 g płatków dzikiej róży (dwie spore garście)
  • 150-200 g cukru


Wykonanie krok po kroku

Na początek należy dokładnie przebrać płatki róży usuwając z nich zielone listki i inne ewentualne zanieczyszczenia. Ważne by zachować białe części płatka ze względu na goryczkę, która może się pojawić jeśli ich zabraknie. Kolejnym krokiem jest dokładne zblendowanie płatków z odrobiną cukru- tak, by miały one formę pasty. Mieszamy ją  z resztą cukru i rozkładamy w postaci cienkiej warstwy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na około 1- 2 dni pozostawiamy pastę do wyschnięcia. Można skrócić ten czas wstawiając blachę na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 100 st C. Uzyskany w ten sposób suchy cukier należy ponownie zmiksować, dzięki czemu stanie się on sypki. Końcowym etapem będzie przesypanie cukru do słoika. Należy go przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. 

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz


Najciekawsze

Podobne