Cukier różany doskonale nadaje siÄ™ do herbaty jako alternatywa dla tradycyjnego biaÅ‚ego cukru. Ma on postać efektownie wyglÄ…dajÄ…cego różowego pudru . Z tego też wzglÄ™du Å›wietnie sprawdza siÄ™ jako naturalna dekoracja do ciast i ciasteczek. Lato to Å›wietny czas na przygotowanie cukru różanego ze wzglÄ™du na dostÄ™pność Å›wieżych kwiatów dzikiej róży. Warto wspomnieć, że pÅ‚atki najlepiej zerwać w sÅ‚oneczny dzieÅ„ z krzaków dzikiej róży rosnÄ…cych z dala od ulic. Jest to ważne ze wzglÄ™du na to, że aby zachować ich wspaniaÅ‚y różany zapach i aromat nie powinny być one myte ani pÅ‚ukane. Jak zrobić domowy cukier różany?
Składniki:
- okoÅ‚o 50 g pÅ‚atków dzikiej róży (dwie spore garÅ›cie)
- 150-200 g cukru
Wykonanie krok po kroku
Na poczÄ…tek należy dokÅ‚adnie przebrać pÅ‚atki róży usuwajÄ…c z nich zielone listki i inne ewentualne zanieczyszczenia. Ważne by zachować biaÅ‚e części pÅ‚atka ze wzglÄ™du na goryczkÄ™, która może siÄ™ pojawić jeÅ›li ich zabraknie. Kolejnym krokiem jest dokÅ‚adne zblendowanie pÅ‚atków z odrobinÄ… cukru- tak, by miaÅ‚y one formÄ™ pasty. Mieszamy jÄ… z resztÄ… cukru i rozkÅ‚adamy w postaci cienkiej warstwy na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia. Na okoÅ‚o 1- 2 dni pozostawiamy pastÄ™ do wyschniÄ™cia. Można skrócić ten czas wstawiajÄ…c blachÄ™ na póÅ‚ godziny do piekarnika nagrzanego do 100 st C. Uzyskany w ten sposób suchy cukier należy ponownie zmiksować, dziÄ™ki czemu stanie siÄ™ on sypki. KoÅ„cowym etapem bÄ™dzie przesypanie cukru do sÅ‚oika. Należy go przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.