Cytryny w syropie to doskonały sposób, aby cieszyć się smakiem kwaśnych owoców przez cały czas. Wspomniana mikstura będzie świetnym dodatkiem do herbaty, szczególnie w zimowe wieczory — lub do schłodzonej wody w ciepłe popołudnia. Jeżeli nie chcesz codziennie tracić czasu na wyciskanie soku z cytryny, ten sok będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. Nie tylko zaoszczędzi Ci czasu, ale również pieniędzy — cytryny możesz kupić u szczytu sezonu. W poniższym tekście znajdziesz prosty przepis na ten trunek!
Czego potrzebujesz?
· 8 cytryn
· 2-3 szklanki cukru
· 3 słoiki o pojemności 0,5 litra
Przygotowanie:
1. Porządnie umyj słoiki wodą, a następnie napełnij każdy z nich w 1/3 objętości wrzątkiem. Poruszaj słoikiem, aby woda stopniowo obmyła jego ścianki, a później wylej ją. Alternatywnym sposobem na wysterylizowanie słoików będzie 5-minutowa kąpiel w garnku z gorącą wodą. Nie zapomnij o wyparzeniu nakrętek od słoików!
2. Pamiętaj, aby cytryny dokładnie wyszczotkować szorstką myjką lub szczotką. Następnie pokrój cytryny na cienkie plasterki.
3. Cytryny włóż do słoików, ok. 1/2 cytryny na słoik i zasyp je 3 łyżkami cukru.
4. Kontynuuj układanie warstw: cytryna i cukier, aż do wypełnienia słoika.
5. Całość zasyp ostatnią warstwą cukru i dobrze zakręć słoik.
6. Miksturę włóż do lodówki i poczekaj, aż na jego dnie zacznie gromadzić się syrop. Gotowe!
Smacznego!!!