Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić domową lemoniadę?

Jak zrobić domową lemoniadę?

Jak zrobić domową lemoniadę?

Przygotowujesz jakąś potańcówkę w domu lub imprezę urodzinową dla dziecka? A może po prostu potrzebujesz jakiegoś orzeźwiającego napoju nie tylko w upalne dni, ale nawet w te chłodniejsze. Od wielu lat lemoniada jest tym napojem, po który sięgamy najczęściej gdy chcesz się napić coś orzeźwiającego i pysznego. W sklepie znajdziesz wiele produktów na półkach, które przypominają lemoniadę jednak są pełne konserwantów oraz cukru. Dlaczego więc nie spróbujesz zrobić coś samemu? I oczywiście po co kupować skoro zrobisz to szybciej, taniej i będzie lepsze w smaku i lepsze dla Twojego zdrowia. 
Najlepsze-porady.pl mają dla Ciebie szybki przepis na pyszną domową lemoniadę. Nic tylko próbować :)


1) Potrzebne składniki

Do przygotowania lemoniady domowej będą Ci potrzebne 6 szklanek wody, 6-8 cytryn oraz cukier maksymalnie szklanka. Ilość cukru, jaką chcesz dodać do lemoniady zależy od Ciebie. Jeśli nie przeszkadza Ci kwaśny smak cytryn to wystarczy kilka łóżek. Jeśli jednak lubisz coś bardziej słodkiego to szklanka cukru będzie odpowiednią ilością.

2) Przygotowanie

Umył dokładnie cytryny i połóż je na twardej i płaskiej powierzchni. Potocz je kilka razy ręką po jej powierzchni i w ten sposób uda Ci się później wydobyć więcej soku. Wykręć sok z cytryn i wlej do miski, a skórki zachowaj bo jeszcze nam się przydadzą :)
Następnym krokiem do przygotowania lemoniady to wlanie do garnka 4 z 6 szklanek wody, doprowadzić wodę do wrzenia i dodać cukier. W następnym garnku wykorzystaj kolejną szklankę wody, doprowadź ją również do wrzątku i dodaj skórki z cytryn. Pozostaw je tak na godzinę. Gdy już minie ten czas, skórki wyrzucamy i mieszamy w garnku naszą wodę z cukrem, wodę ze skórek z cytryn oraz sok z cytryn i możesz dodać ostatnią szklankę wody. Może być to woda gazowana, dla lepszego smaku. I gotowe! Twoja lemoniada jest gotowa!

3) Sposób podania

Zanim zdecydujesz się podać gościom domowej roboty lemoniadę to wystarczy że kilka godzin wcześniej dobrze ją schłodzisz w lodówce. Dodaj, nutkę mięty i jej smak będzie jeszcze lepsze!

 

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
Polecam wypróbować ten przepis.
Zrobiony według przepisu. Idealna konsystencja i smak....
Dobre ciasto do 100% sukcesu że chleb wyjdzie bardzo dobry.
Zamiast barwnika można dać skoncentrowany sok z owoców....