Chipsy ziemniaczane, które znajdujemy na pułkach sklepowych, jak każdy wie są bombą kaloryczną. Nie dają nam żadnych wartości odżywczych jedynie mnóstwo kalorii i tłuszczu. Są negatywnie odbierane i powszechnie uznawane za rodzaj fast foodów. Jednak, prawda jest taka że chipsy z ziemniaków nie są aż tak kaloryczne, jeśli tylko tego chcemy. Wystarczy je przygotować w domu. Jak? Najlepsze-porady.pl mają dla was najszybszy przepis na chrupiące i pyszne chipsy ziemniaczane, które zrobić szybko w domu korzystając wyłącznie z mikrofalówki.
1) Potrzebne Ci składniki
Oczywiście będziesz potrzebował kilka umytych i obranych ziemniaków, opcjonalnie przyprawy, jak sól, suszony koperek czy papryka oraz oliwę z oliwek i oprócz mikrofalówki to kilka papierowych ręczników, miskę z zimną wodą oraz szatkownicę. Są to produkty łatwo dostępne, dlatego też koszty zrobienia takich chipsów jest prawie zerowy, wystarczy że masz czas :)
2) Przygotowanie
Na samym początku przekrój wszystkie ziemniaki na pół i każdą połówkę pokrój na bardzo cieniutkie plasterki od 1 do 3 mm za pomocą szatkownicy. Na bieżąco wszystkie pokrojone plasterki ziemniaczane wkładaj do miski z zimną wodą. Gdy już skończysz to płucz wszystkie talarki w wodzie aż do momentu gdy usuniesz z nich skrobię. Wymieniaj wodę po każdym płukaniu więc szybciej będziesz widzieć że talarki są gotowe, gdy już woda będzie całkowicie czysta. Jeśli chcesz oszczędzić na ciągłym płukaniu to wystarczy pozostawić talarki na kilka minut w wodzie.
Następnym krokiem jest dokładne wysuszenie naszych plasterków ziemniaczanych z oby stron. Do tego będą Ci potrzebne dwie ściereczki, gdzie na jednej położysz talarki , a drugą je przykryjesz. Postaraj się aby jeden talarek nie dotykał drugiego. Gdy już są całkowicie suche to jest czas na przyprawy. Ogólnie to same w sobie domowe chipsy są smaczne, ale jeśli wolisz dodać jeszcze coś dodatkowo to zrobisz to w tym kroku.
3)Podgrzewanie w mikrofalówce
Gotowe chipsy domowe mają złoty kolor i są chrupiące. Aby dokonać tego wystarczy włożyć talarki do mikrofalówki na samym początku przez 3 minuty i później jeszcze dodatkowo na minutę obracając stronę talarka. Jeśli nadal uważasz że nie jest chrupiący jakiś talarek lub nie ma odpowiedniego koloru to podgrzewaj za każdym razem przez dodatkową minutę pamiętając o obracaniu stron.
4) Przechowywanie
Chipsy ziemniaczane przygotowane w domu mogą zachować swój smak oraz być chrupiące przez kilka następnych dni, wystarczy że będziesz je przechowywać w szczelnym pojemniku lub torebce strunowej.
Możesz również zawsze przygotować świeże i chrupiące chipsy. W tym przypadku, trzymaj cienkie talarki ziemniaczane w misce z wodą i w lodówce. Wyciągaj sobie na bieżąco porcję, którą chcesz zjeść.