09.02.2024

Jak zrobić domowe malibu?

Jak zrobić domowe malibu?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Malibu to najsłynniejszy likier, który najczęściej jest wybierany przy spotkaniach ze znajomymi czy w trakcie romantycznej randki we dwoje. Dlaczego akurat ten napój alkoholowy? Malibu wyróżnia się słodkim i pysznym smakiem oraz aromatem. Kokos w nim zawarty przenosi Cię aromatem do egzotycznych miejsc. Jest przygotowywany na bazie karaibskiego rumu i ma zawartość alkoholu około 21%. 
Najlepsze-porady.pl znalazły szybki przepis na przygotowanie domowej wersji tego napoju alkoholowego. Mało składników, szybkie przygotowanie i trochę cierpliwości nagrodzą Cię pysznym kokosowym likierem typu Malibu.


Co będzie potrzebne?

Do przygotowania słynnego Malibu w domu potrzebne Ci będą: wiórki kokosowe ( około 200-250 g) , pół litra wódki ( lub 250 ml spirytusu), jedna puszka skondensowanego mleka słodzonego i jedna niesłodzonego oraz praktyczny słoik z nakrętką co zmieści całą ilość płynu.

Jak przygotować?

Najważniejszym etapem i najbardziej czasochłonnym jest na samym początku. Co trzeba zrobić? Wystarczy że do słoika wsypiesz wiórki kokosowe i zalejesz je całą ilością alkoholu. Mieszankę pozostawiamy mniej więcej na 4-7 dni w temperaturze pokojowej i od czasu do czas potrząsamy słoik. Pamiętaj że im dłużej wiórki z kokosu są moczone w alkoholu tym lepszy smak twojego Malibu.
Gdy już nadejdzie czas przygotowania wystarczy że wymieszasz kupione już wcześniej dwie puszki skondensowanego mleka i dodasz alkoholu, który wcześniej już odsączyłeś. Wymieszam dobrze wszystkie składniki i przelej do praktycznej butelki. Przechowuj w lodówce i zawsze podawaj swój likier schłodzony ;)

* Wiórki kokosowe, które moczyłeś przez tak długi czas nie muszą iść do kosza. Może je wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta czy babeczek.

Jak podawać?

Domowy likier możesz wykorzystać sto przygotowania smacznych koktajli i drinków. Najpopularniejszy to Malibu z mlekiem. Oprócz twojego likieru, będzie Ci potrzebne 200 ml mleka, blender i lód :)
Wszystkie składniki dodaj do blendera i mieszaj aż do momentu gdy uzyskasz jednolitą konsystencję. Twój drink już jest gotowy!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Trzeba wypróbować sposób przygotowania.
~Natalia
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam malibu przygotowane w ten sposób, ma o wiele lepszy niż te ze sklepu. Polecam na imprezy oraz na nudne po południa
~Aneta28
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinarne Czy inspiracja Jak zrobić domowe malibu? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić domowe malibu?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić domowe malibu?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Jak zrobić domowe malibu?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności