Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić dżem z wiśni?
ocena (/0):

Jak zrobić dżem z wiśni?

Jak zrobić dżem z wiśni?

Wiśniowy dżem jest bardzo smaczny i można idealnie go wykorzystać do wypieków, ciast czy do przygotowania śniadania lub kolacji. Dżemy dostępnej na pułkach sklepowych są pełne konserwantów i cukru i oczywiście nie wiadomo jakie owoce i w jaki sposób zostały wykorzystane. Najlepiej więc przygotować swój własny domowy dżem i wiedzieć co się je. Zrobienie dżemu wiśniowego jest bardzo łatwe i Najlepsze-porady.pl przygotowały przepis jak go przygotować. 
Z naszego przepisu wychodzą aż cztery szklanki dżemu.


Potrzebne składniki

  • Wydrylowane wiśnie (około 1 kg)
  • Sok z cytryny (około pół szklanki-125 ml)
  • Cukier żelujący (około 1 kg)
  • Słoiki i pokrywki

Przygotowanie

Zacznij o przygotowania słoików do dżemu. Najlepiej jest je dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć, jednak możesz również skorzystać ze zmywarki.
Następne w kolejce są wiśnie. Dokładnie umyj, wydryluj i pokrój je na połówki. Gdy już wszystkie będą gotowe to włóż je do garnka i ubij tłuczkiem do ziemniaków. W ten sposób owoce puszczą swój sok. Dodaj do nich również sok z cytryny i całość postaw na małym ogniu. Gotujesz to przez mniej więcej 5 minut lub aż do momentu gdy wiśnie będą miękkie i mieszasz tylko raz na jakiś czas. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru. Mieszaj przez cały czas i gotuj do momentu gdy cały cukier rozpuści się ( mniej więcej jest to około 10-15 minut). Po upływie tego czasu zwiększ ogień na duży i przez kolejne 4 minuty zostaw całość niech się dobrze zagotuje i twój domowy wiśniowy dżem powinien być gotowy.
Jak to sprawdzić? Wystarczy że na zimnym talerzu nałożysz łyżeczkę dżemu i schłodzisz w lodówce. Po schłodzeniu gdy dotkniesz powierzchni dżemy palcem powinna ona zacząć się marszczyć.

Przechowywanie

Dżem z wiśni przełóż do gorących słoików i przekręć je. Pozostaw słoiki do góry dnem na około 3-4 minuty i z powrotem odwróć i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Dżemy domowej roboty najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a je ich otworzeniu w lodówce.

 

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne