Rozgrzewający napój pachnący cynamonem i goździkami na bazie piwa czy wina to znany wszystkim grzaniec. W grzanym piwie możemy dostrzec pewien paradoks, przecież zimne piwo smakuje najlepiej, a jednak grzaniec z dodatkami przypraw również dobrze smakuje i do tego rozgrzewa. Najważniejsze jest by do grzańca wybrać sprawdzony alkohol, ten sam, który pijamy np. latem. Grzaniec pozytywnie wpływa na nasz nastój. Eksperymentować można z każdą przyprawą korzenną, a także niektórymi owocami. Więc do dzieła!
Składniki
Żeby sporządzić rozgrzewający napój piwny potrzebujemy w tym przypadku 0,5 l ulubionego piwa, ćwiartkę pomarańczy, laskę cynamonu, dosłownie 3 goździki, mały kawałek obranego imbiru i 2 łyżki miodu. Pamiętajcie ilość dodatków i przypraw zależy od naszych preferencji smakowych.
Przygotowanie
Przygotowanie grzanego piwa zajmie mniej niż 10 minut. Trunek wlewamy do garnka, powoli po ściance naczynia. Następnie dodajemy pokrojoną pomarańczę, kawałek obranego imbiru. Smak wzbogacamy laską cynamonu, goździkami i łyżkami miodu. Wywar podgrzewamy na małym ogniu, nie gotujemy. Temperatura wrzenia powoduje utratę właściwości smakowych i aromatu trunku. gdy będzie gorące przelewamy do kufla, to wszystko.
Grzaniec z wina
Grzaniec to nie tylko piwo. Wino również dobrze smakuje podane na gorąco. Najlepiej wybrać półsłodkie lub półwytrawne wino czerwone. Z tym trunkiem dobrze komponuje się cynamon, imbir, goździki i kardamon. Oczywiście nie może też zabraknąć nutki cytrusowej, więc warto dodać kawałek pomarańczy. Wino przelewamy do garnka dodajemy, pomarańcz oraz przyprawy według upodobań i podgrzewamy na wolnym ogniu, ale nie doprowadzamy o wrzenia. Wino nie może się zagotować!