Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Koniec lata i poczÄ…tek jesieni to sezon na to warzywo. Ma ono wiele wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych i leczniczych. Zawiera dużo witamin i mineraÅ‚ów zwÅ‚aszcza cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Co wiÄ™cej Å›wieże pestki dyni pomagajÄ… pozbyć siÄ™ owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia bogata jest też w beta karoten, który obniża poziom zÅ‚ego cholesterolu. Ten pomaraÅ„czowo- żóÅ‚ty barwnik roÅ›linny jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a tym samym zapobiega rozwojowi nowotworów. Warto wiÄ™c jeść dyni jak najwiÄ™cej popularne sÄ… miÄ™dzy innymi zupy, czy przeciery dla dzieci. CiekawÄ… formÄ… jej przetworzenia jest też kandyzacja, która pozwala używać jej w przyszÅ‚oÅ›ci przez dÅ‚ugi czas jako nadzienie do różnych ciast. KandyzowanÄ… dyniÄ™ można zrobić w domu. Oto prosty przepis.
Składniki:
- 2 kg dyni
- 1,5 litra wody
- 2 kg cukru
- 2 pomarańcze
- cynamon do smaku
- goździki
Sposób przygotowania
Na poczÄ…tek należy oczyÅ›cić i obrać dyniÄ™ oraz pokroić jÄ… w kostki. Kolejnym krokiem jest ugotowanie syropu. W tym celu należy rozpuÅ›cić cukier w wodzie i go zagotować. NastÄ™pnie wÅ‚ożyć do niego dyniÄ™ i gotować jÄ… przez okoÅ‚o 5 minut. Dodajemy do nie dodatki takie jak goździki, cynamon w patyczkach do wody- wtedy na kandyzowanej dyni utworzy siÄ™ brÄ…zowa patyna. Do wody dodajemy też soki skórki pomaraÅ„czy. Zamiennie można użyć cytryny w zależnoÅ›ci od indywidualnych preferencji zapachowych. Po ponownym zagotowaniu wody należy gotować je przez 5 minut i powtarzać ten cykl od 3 do 5 razy. Syrop powstaÅ‚y podczas kandyzacji dyni Å›wietnie sprawdzi siÄ™ do produkcji galaretki dla dzieci. KandyzowanÄ… dynie należy nastÄ™pnie umieÅ›cić na papierze i wysuszyć, np. w piekarniku. Można jÄ… posypać skrobiÄ… kukurydzianÄ… w celu lepszego przechowywania.