Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, chętniej sięgamy po schłodzone napoje. Dla osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez dawki kofeiny, to doskonała okazja aby gorący napar zastąpić mrożoną kawą. Doskonale pobudza do działania, świetnie smakuje, a ponadto rewelacyjnie potrafi ochłodzić w upalny dzień. Podajemy przepis, dzięki któremu samodzielnie i w prosty sposób przyrządzisz sobie pyszną mrożoną kawę w domu.
Nic tak nie orzeźwia w gorący dzień jak mrożona kawa. Uzupełniona słodkimi dodatkami może stanowić doskonały deser w letnie popołudnie. Kawę mrożoną można przygotować na różne sposoby. My proponujemy dziś jeden z najprostszych, dzięki któremu szybko przygotujesz taką kawę nawet o poranku i będziesz mógł się nią delektować w pracy lub na zajęciach.
Składniki:
- 1/3 szklanki przygotowanej kawy,
- 1/2 szklanki mleka,
- kostki lodu,
- cukier,
- (opcjonalnie) dodatki, np. gałka lodów waniliowych, bita śmietana, syrop karmelowy itp.
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę według swojego ulubionego sposobu. Możesz zrobić to za pomocą kawiarki, ekspresu lub po prostu zalać wrzątkiem. Jeżeli stosujesz cukier, użyj go teraz i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw szklankę z kawą do wystygnięcia (możesz umieścić ją w garnku z zimną wodą).
- Umieść lód w pojemniku blendera. Dodaj zimne mleko i przestudzoną kawę. Możesz dodać także lody lub skondensowane mleko - wtedy kawa będzie gęstsza.
- Blenduj przez około 10 sekund.
- Przelej kawę do szklanki lub kubka termicznego, jeśli chcesz zabrać schłodzony napój na przykład do pracy. Kawę możesz uzupełnić również ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną lub syropem.