09.02.2024

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Jan Kowalski
Jan jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematyce technologii i nowoczesnych rozwiązań. Jego artykuły zawierają recenzje nowych gadżetów, wskazówki dotyczące korzystania z internetu oraz informacje o nowych trendach technologicznych.
Udostępnij

Kiszona kapusta jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wielu dań. Możesz z niej zrobić bigos, farsz na pierogi, a także smaczną surówkę. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i dobroczynne dla naszego przewodu pokarmowego bakterie. Ta zrobiona samodzielnie jest najlepsza, a jesień to doskonały czas na jej ukiszenie. 


Składniki na kiszoną kapustę

Potrzebna Ci będzie oczywiście biała kapusta w dowolnej ilości, sól - około 2 dag na kilogram kapusty, marchew oraz kminek. To podstawowe składniki na kiszoną kapustę. Niektórzy dodają do niej czosnek, a także ziele angielskie czy liście laurowe, jednak jest to kwestia gustu i oczywiście smaku, jaki chcesz uzyskać. Na początek wypróbuj nasz podstawowy przepis. 

Przygotowanie

Kapustę obierz z brzydkich liści, by otrzymać tylko jasną, zbitą główkę. Kilka całych liści odłóż, resztę poszatkuj. Możesz użyć szatkownicy, jak i zwykłego noża, jednak w tym drugim przypadku zajęcie będzie bardziej czasochłonne. Teraz zetrzyj na tarce marchew i dodaj do kapusty razem z kminkiem. Wymieszaj całość. Tak przygotowaną kapustę układaj warstwami w beczce drewnianej albo naczyniu kamionkowym. Pomiędzy kolejne warstwy kapusty syp sól i mocno je ugnieć. Na koniec przykryj kapustę odłożonymi wcześniej liśćmi i zamknij naczynie. Pamiętaj, że może ono być napełnione tylko do 3/4 wysokości, bo kapusta będzie wytwarzać sok podczas kiśnięcia. Nie zamykaj szczelnie naczynia, bo podczas kiszenia wytworzą się gazy. Po 3 dniach odkryj wieko i długą łyżką zrób otwory w zbitej kapuście, by uleciały z niej gazy. Zostaw ją w naczyniu na kolejne 10-12 dni. Kapusta w tym czasie się ukisi i będzie już gotowa. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy opis porady Jak zrobić kiszoną kapustę? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić kiszoną kapustę?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić kiszoną kapustę?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Doskonały smak
~Jak zrobić kiszoną kapustę?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności