Omlet można przyrządzić na różne sposoby. Jego podstawowa wersja jest bardzo prosta i może zostać z powodzeniem przyrządzona na śniadanie zamiast jajecznicy. Dużą zaletą omletu jest możliwość podania go zarówno na słodko jak i na słono. Oto najprostsza wersja, dzięki której w kilka minut wyczarujesz smaczne i pożywne śniadanie.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Wbij jajka do miseczki roztrzepując je. Możesz również zmiksować je za pomocą blendera.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu roztapiając na niej masło.
- Dodaj do jajek przyprawy, i dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że im lepiej ubite będą jajka tym bardziej puszysty omlet uzyskasz.
- Na roztopione masło wylej jajka. Nie mieszaj ich, ponieważ wtedy zrobi się jajecznica. Jajka szybko zaczną się ścinać. Po okołu minucie, spód omletu powinien być już ciemny. Przekręć ostrożnie omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
Do przygotowania omletu, warto użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, ponieważ wtedy będzie łatwiej odchodził od dna i się nie przypali.
Omlet doskonale smakuje w wersji solo, jednak możesz podać go z dodatkami. W tej kwestii masz całkowitą dowolność. Warto posypać go świeżymi ziołami lub szczypiorkiem. Jeżeli chcesz podać omlet na lunch, możesz wykorzystać sery i wędliny. Znakomicie będzie smakował z szynką. Jeżeli preferujesz zdrową kuchnię, posyp go świeżym szpinakiem lub rukolą. Amatorzy kuchni włoskiej, jako dodatków mogą użyć pomidorów i mozzarelli, natomiast greckiej - fety i oliwek.
Jeżeli masz ochotę na omlet w wersji słodkiej, posmaruj go masłem orzechowym i dodaj pokrojony w plasterki banan. Dzieciom z pewnością zasmakuje również wersja z kremem czekoladowym.