09.02.2024

Jak zrobić masło?

Jak zrobić masło?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Ceny masła nie są małe. A ten popularny rodzaj tłuszczu nie dość, że jest smaczny, to w dodatku ma wiele zastosowań. Na maśle smażymy, smarujemy nim kanapki, na jego bazie powstają ciasta, a także przygotowujemy z niego omastę do ziemniaków czy makaronu. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, a także żyć zdrowiej, zrób własne masło w domu!


Co będzie Ci potrzebne?

Może Cię to zaskoczy, ale potrzebna będzie Ci tylko śmietana i sprzęt do ubijania. Śmietana powinna być tłusta, między 30-36%. Możesz użyć tej ze sklepu albo kupić śmietanę wiejską ze sprawdzonego źródła. Jeśli wybierasz śmietanę ze sklepu, koniecznie przeczytaj jej skład. Nie powinny znajdować się w niej konserwanty ani zagęstniki. Tylko wysokiej jakości śmietana pozwoli Ci uzyskać masło. Dobrze też żeby była słodka, wówczas masło będzie smaczniejsze. Teraz na godzinę przed ubijaniem wyciągnij ją z lodówki i działaj. 

Przygotowanie masła

Przełóż śmietanę do wysokiego garnka lub słoika i zacznij ją miksować. Najpierw na niskich obrotach, potem coraz wyższych. Miksuj aż do momentu kiedy oddzieli się w niej tłuszcz i maślanka. Kiedy tłuszcz będzie już zwarty, przecedź śmietanę przez drobne sito albo gazę. Jeśli nie masz w domu miksera, nic straconego. Możesz po prostu potrząsać słoikiem z zamkniętą w nim śmietaną. To zdecydowanie cięższy sposób, jednak także przyniesie efekty. Uzyskane masło po odcedzeniu formujemy w dłoniach w pojemniku z zimną wodą. Dzięki niej pozbędziemy się reszty maślanki z masła. Jeśli masło wyszło zbyt miękkie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy ostygnie i stwardnieje, uzyska odpowiedni kształt. 

Nie zniechęcaj się kiedy masło nie wyjdzie Ci za pierwszym razem. Nie zawsze mamy do czynienia z dobrą śmietaną lub wykorzystujemy ją w złej temperaturze. Najlepiej żeby miała około 17 stopni Celsjusza. Musisz po prostu poeksperymentować.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Jak zrobić masło? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić masło?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić masło?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
idealna porada do kuchni
~Jak zrobić masło?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności