Ceny masła nie są małe. A ten popularny rodzaj tłuszczu nie dość, że jest smaczny, to w dodatku ma wiele zastosowań. Na maśle smażymy, smarujemy nim kanapki, na jego bazie powstają ciasta, a także przygotowujemy z niego omastę do ziemniaków czy makaronu. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, a także żyć zdrowiej, zrób własne masło w domu!
Co będzie Ci potrzebne?
Może Cię to zaskoczy, ale potrzebna będzie Ci tylko śmietana i sprzęt do ubijania. Śmietana powinna być tłusta, między 30-36%. Możesz użyć tej ze sklepu albo kupić śmietanę wiejską ze sprawdzonego źródła. Jeśli wybierasz śmietanę ze sklepu, koniecznie przeczytaj jej skład. Nie powinny znajdować się w niej konserwanty ani zagęstniki. Tylko wysokiej jakości śmietana pozwoli Ci uzyskać masło. Dobrze też żeby była słodka, wówczas masło będzie smaczniejsze. Teraz na godzinę przed ubijaniem wyciągnij ją z lodówki i działaj.
Przygotowanie masła
Przełóż śmietanę do wysokiego garnka lub słoika i zacznij ją miksować. Najpierw na niskich obrotach, potem coraz wyższych. Miksuj aż do momentu kiedy oddzieli się w niej tłuszcz i maślanka. Kiedy tłuszcz będzie już zwarty, przecedź śmietanę przez drobne sito albo gazę. Jeśli nie masz w domu miksera, nic straconego. Możesz po prostu potrząsać słoikiem z zamkniętą w nim śmietaną. To zdecydowanie cięższy sposób, jednak także przyniesie efekty. Uzyskane masło po odcedzeniu formujemy w dłoniach w pojemniku z zimną wodą. Dzięki niej pozbędziemy się reszty maślanki z masła. Jeśli masło wyszło zbyt miękkie, zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy ostygnie i stwardnieje, uzyska odpowiedni kształt.
Nie zniechęcaj się kiedy masło nie wyjdzie Ci za pierwszym razem. Nie zawsze mamy do czynienia z dobrą śmietaną lub wykorzystujemy ją w złej temperaturze. Najlepiej żeby miała około 17 stopni Celsjusza. Musisz po prostu poeksperymentować.