09.02.2024

Jak zrobić nalewkę z czereśni

Jak zrobić nalewkę z czereśni

Ocena artykułu

Na podstawie 6 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Sezon na czereśnie właśnie się rozpoczął. Te pyszne i zdrowe owoce doskonale smakują nie tylko na surowo w swej naturalnej postaci, ale także jako rozgrzewający trunek. Warto wykorzystać czas kiedy tych owoców jest najwięcej i przygotować z nich pyszną rozgrzewającą nalewkę, która będzie doskonała na zimowe wieczory. Mimo, że najbardziej popularna jest nalewka z wiśni to właśnie czereśniówka ma niezwykły smak i oryginalny niespotykany aromat. Nalewka z wiśni jest doskonała na zimowe chłody zarówno solo, jak i jako dodatek do herbaty. Ważne jest tylko, by do jej przygotowania użyć dojrzałych owoców. Nie mogą być one jednak uszkodzone ani robaczywe. Dla smaku i aromatu nalewki z czereśni nie ma natomiast znaczenia czy będzie przygotowana z czereśni białych czy czerwonych. Jak zrobić domową nalewkę z wiśni?


Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czereśni
  • 1 litr spirytusu
  • pół kg cukru
  • sok i skórka z cytryny

 

Przepis krok po kroku:

Po dokładnym umyciu i wydrylowaniu czereśni należy ułożyć je w słoiku i zalać spirytusem. Ważne, aby wszystkie czereśnie zostały przykryte. Następnie należy włożyć do słoika skórkę cytryny. Po zakręceniu słoika należy odstawić go w ciepłe miejsce na około 30 dni. W tym czasie dobrze jest co kilka dni wymieszać zawartość potrząsając słoikiem. Po miesiącu należy zlać nalewkę do butelek i dodać do niej sok z cytryny i odstawić je w chłodne miejsce. Pozostałą w słoiku część owoców trzeba zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Co jakiś czas należy wymieszać zawartość poprzez potrząsanie słoikiem. Powstały w efekcie sok należy dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie wszystkiego przez gazę lub ściereczkę oraz rozlanie do butelek i szczelne zamknięcie. Następnie należy odstawić nalewkę w ciemne miejsce na około 2- 3 miesiące. Po tym czasie będzie ona gotowa do spożycia. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(6)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Świetny przepis ! muszę go sprawdzić. Zawsze robiłam nalewkę z pigwy i gruszki - teraz czas na czereśnie ! :)
~Jak zrobić nalewkę z czereśni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Szkoda, że już czereśnie opadły całkiem, zapiszę sobie ten przepis i za rok na pewno spróbuję.
~Laura
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy opis porady Jak zrobić nalewkę z czereśni przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić nalewkę z czereśni? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić nalewkę z czereśni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
uwielbiam nalewki - gruszkowa i czereśniowa to mój faworyt . Malinowa jest najgorsza - w ogole nie czuć smaku malin
~yy
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Jak zrobić nalewkę z czereśni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pozdrawiam Artur Przybylski
~Jak zrobić nalewkę z czereśni
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności