Maliny to pyszne zdrowe owoce, na które właśnie przyszedł sezon. Lipiec to dobry moment by jeść tych owoców jak najwięcej. Właśnie teraz są one najpyszniejsze i posiadają najwięcej właściwości odżywczych. Jednym ze sposobów ich wykorzystania jest nalewka z malin, która posiada właściwości rozgrzewające, słodycz i wspaniały aromat. Przygotowywana od wieków jest rarytasem, który świetnie sprawdza się na długie jesienne i zimowe wieczory. Działa rozgrzewająco i pomaga na przeziębienie i grypę. Świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, jak i solo. Warto wspomnieć, że działanie takie zawdzięcza temu że owoce nie są gotowane ani poddawane obróbce termicznej. Tym samym jest silnym środkiem detoksykującym, napotnym, a dodatkowo świetnie smakuje. Jak zrobić domową nalewkę z malin? Oto prosty przepis.
Składniki:
- około 1 kg dojrzałych malin
- 0,5 l spirytusu (95 %)
- 0,5 l wódki (40 %)
- 0,4 kg cukru
Wykonanie
Przygotowanie nalewki należy zacząć od oczyszczenia malin i pozbawienia ich szypułek . Następnie trzeba je zalać spirytusem i wódką tak, aby owoce w całości zostały zakryte alkoholem. Słój należy szczelnie zamknąć i umieścić go w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Ważne, aby przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć słojem. Po upływie kilku dni cały płyn powinien zostać zlany ze słoja do butelki, a pozostałe w słoiku owoce muszą zostać zasypane cukrem i ponownie wstrząśnięte, aby cukier dobrze się wśród nich rozprowadził . Dzięki temu alkohol będzie miał doskonały malinowy aromat. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści należy zlać powstały syrop. Maliny warto dodatkowo odcisnąć, by uzyskać jak najwięcej nalewki. Kolejnym krokiem będzie połączenie dwóch płynów i rozlanie nalewki do butelek. Na koniec butelkę nalezy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około trzy miesiące. Po tym czasie trunek jest gotowy do spożycia.