Karmelowy popcorn to doskonała alternatywa dla słonej wersji, która jest wszystkim dobrze znana. Ten przysmak można spotkać w popularnych sieciach kin, gdzie za porcję trzeba zapłacić często więcej niż za sam bilet na seans. Dla wszystkich entuzjastów słodkiego popcornu mamy jednak sposób, dzięki któremu każdy będzie mógł przygotować sobie taką przekąskę samodzielnie w domu i to za mniej niż kilka złotych.
Deszczowa aura nie zachęca do tego aby wychodzić z domu, dlatego aby nie nudzić się w tym czasie warto zorganizować sobie seans filmowy w zaciszu własnego domu. Wiele osób jednak nie jest w stanie wyobrazić sobie oglądania filmu bez podgryzania czegoś słodkiego. Co jednak zrobić, gdy w Twoim domu jedyną przekąską są tylko prażone ziarna kukurydzy, a ze słodkich rzeczy został tylko cukier? Nie martwić się, ponieważ to w zupełności wystarczy, aby przygotować sobie samodzielnie pyszny popcorn w karmelu.
Składniki na popcorn karmelowy:
- opakowanie popcornu,
- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 80 g miodu,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Przygotować popcorn zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, prażąc go na lekko natłuszczonej patelni lub przygotowując w mikrofali.
- W niewielkim garnku o grubym dnie umieścić masło i miód oraz wsypać cukier. Można dodać również szczyptę soli, wtedy popcorn będzie miał słodko-słony smak.
- Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy masa zacznie się pienić, zmniejszyć gaz do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut nie mieszając.
- Kiedy masa karmelowa zacznie zmieniać swój kolor, zdjąć garnek z palnika i dodać sodę ostrożnie mieszając.
- Na przygotowany wcześniej popcorn wylać karmel i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć popcorn z karmelem na dużą blaszkę.
- Piec w 100 stopniach przez około godzinę. Można pozostawić również do wyschnięcia w temperaturze pokojowej, jednak potrwa to nieco dłużej.
Przygotowany w ten sposób popcorn można umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku i przechowywać przez około 2 tygodnie.