Ręka w górę, kto nie wyobraża sobie oglądania filmu bez chrupania prażonej kukurydzy! W kinie za taki przysmak często musimy zapłacić jednak kwotę niejednokrotnie wyższą niż cena biletu. W domu możemy przygotować sobie popcorn za jedyne kilka złotych. Jedyne co potrzebne będzie do jego zrobienie to garść ziaren, odrobina oleju i... kilka minut wolnego czasu.
Jak zrobić popcorn z patelni?
Do zrobienia popcornu z patelni (może być również garnek) potrzebujemy opakowania popcornu. Dostaniemy go w większości supermarketów i sklepów spożywczych. Na dnie garnka lub patelni należy rozgrzać niewielką ilość oleju. Kiedy będzie wystarczająco rozgrzany, wrzucamy ziarenka. Najczęściej wystarczy jedna pełna garść. Jeżeli wrzucimy za dużo, część ziaren nie zdąży się uprażyć, a reszta może się przypalić. lepiej powtórzyć czynność dwukrotnie niż próbować za jednym razem uprażyć większą ilość popcornu. Nastawiamy ogień na średni i szybko przykrywamy garnek lub patelnię pokrywką. Chwilę później powinniśmy usłyszeć charakterystyczny dźwięk strzelających ziarenek. Kiedy częstotliwość strzałów w znaczny sposób się zmniejszy, skręcamy ogień i pozostawiamy patelnię pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście sekund. W tym czasie część ziaren będzie jeszcze dochodzić. Kiedy popcorn będzie gotowy, wystarczy wysypać go do miseczki lub innego naczynia i dosolić do smaku.
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
To sposób dla tych, którzy jeszcze szybciej chcieliby przygotować przekąskę. Jeżeli masz w swoim mieszkaniu mikrofalę, możesz przygotować popcorn właśnie w tym urządzeniu. Popcorn do gotowania w mikrofali możesz znaleźć w większości sklepów. Ziarenka popcornu zamknięte są w papierowej torbie. Wystarczy umieścić ją w mikrofali i nastawić na czas podany na opakowaniu. Po przygotowaniu należy dobrze potrząsnąć torebką, aby dobrze wymieszać całość z przyprawami. Gotowy popcorn można wyjadać prosto z torebki lub przesypać do naczynia.