Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić racuchy?

Jak zrobić racuchy?

Jak zrobić racuchy?

Racuchy to tradycja w naszej polskiej kuchni i w każdym domu co jakiś czas się pojawiają. Są to małe placki smażone, które mają w sobie krojone lub starte jabłka. Racuchy to szybki i łatwy sposób, jeśli ktoś chce coś słodkiego, jednak chce coś również zdrowego. Są również inne odmiany przygotowania racuchów. Przykładowo, zamiast jabłek można wykorzystać śliwki, rabarbar czy banany. My mamy dla was tradycyjny przepis do przygotowania pysznych w złocistym kolorze racuchów na szybko.


Czego będziesz potrzebować?

Przygotowanie tradycyjnych racuchów wymaga drożdży, jednak są też takie które nie potrzebują. My idziemy na łatwiznę i nie wykorzystujemy drożdży. Tak więc, potrzebne Ci będą:
Pół szklanki mleka, dwa jajka, pół łyżeczki sody oczyszczonej, dwa duże jabłka, dwie szklanki mąki pszennej i po łyżeczce cukru, cynamonu i soli. 

Jak przygotować?

Zaczynamy od jabłek, a dokładniej to obieramy je i albo kroimy w kostkę albo trzemy je. Wszystkie inne składniki wrzucamy stopniowo i po kolei i mieszamy aż do momenty gdy ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Wrzucamy również nasze jabłka i nadal mieszamy przez chwilę. I to by było na tyle.
Gdy ciasto już jest gotowe, wystarczy że usmażysz małe racuchy na niewielkiej ilości oleju.

Jak podać?

Racuchy jako deser mogą być pysznie podane ze świeżymi owocami i bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem. 

Czas przygotowania ciasta na racuchy zajmuje maksymalnie 15 minut, a ich usmażenie drugie tyle, czyli w pół godzinki można na szybko przygotować coś smacznego i słodkiego ;)

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Moja babcia robiła zawsze pyszne pierogi, niestety zmarła i...
Owoce i warzywa liofilizowane można dłużej przechowywać. Smak...
uwielbiam mule :)
Uwielbiam ciepłe zupy, szczególnie w okresie zimowym.