Rodzynki są ciekawym dodatkiem do ciast oraz deserów, większość ludzi nie wyobraża sobie bez nich wypieków, chociaż oczywiście są również ich najzagorzalsi przeciwnicy. Rodzynki można dostać w każdym sklepie spożywczym, jednakże mogą one zawierać mnóstwo cukrów oraz niechcianych kalorii. Istnieje jednak sposób, aby przygotować je własnoręcznie. Nie tylko pozwoli Ci on na przygotowanie pysznej i aromatycznej przekąski, ale również zdrowszej wersji, którą będą mogli objadać się nawet Ci najmłodsi.
1. Na samym początku przygotuj suszarkę do warzyw i owoców — jest ona ważnym elementem całego procesu, ponieważ rodzynki suszone na słońcu częściej się psują niż suszą. Oczywiście, oprócz suszarki trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie winogrona — owoce hodowane w Polsce zazwyczaj nie nadają się do produkcji rodzynek.
2. Owoce należy dokładnie umyć oraz obrać z szypułek. Dodatkowo można spróbować usunąć pestki lub wybrać odmianę, która ich nie zawiera. Świeże owoce należy rozsypać pod kilkanaście sztuk na warstwę tacki suszarki. Ich większa ilość może spowodować popsucie się owoców.
3. Uruchomiona suszarka pozwoli na miarodajne usuwanie wody z owoców, dzięki czemu będą one swobodnie wysychać i nie rozparzą się. Owoce należy suszyć, aż do uzyskania konsystencji rodzynki. Po tym czasie warto wsypać je na tackę i pozwolić im całkowicie wystygnąć, ponieważ pomoże im to stracić ostatnie resztki wody. Następne trzeba przesypać rodzynki do szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki tak przygotowanym rodzynkom możesz używać ich zawsze podczas wypieków lub gdy masz ochotę na słodszą przekąskę.
Smacznego!