Beszamelowy sos jest coraz częściej używany w kuchni i można go idealnie do pasować do wielu dań. Najbardziej pasuje do dań warzywnych, ale również w takich gdzie główną rolą gra makaron. Wydaje się że sos beszamelowy jest bardzo trudno przygotować, jednak w rzeczywistości wystarczy 15-20 minut w kuchni i sos jest już przygotowany. Składniki również nie są skomplikowany i każdy ma je w zasięgu ręki w swojej kuchni. Najlepsze-porady.pl mają dla każdego szybki i łatwy przepis na przygotowanie idealnego i smacznego sosu beszamelowego.
Co potrzebujesz?
Do przygotowania sosu wystarczy że będziesz miał 2 łyżki masła, 4,5 łyżek mąki, 3 filiżanki mleka, trochę soli i trochę gałki muszkatołowej.
Proste składniki, które łatwo zdobyć, nawet jeśli zabrakło Ci akurat w domu :)
Jak zrobić?
Zaczynamy od roztopienia masła na średnim ogniu. Uważaj aby nie przypalić. Gdy już masło się roztopi to dosypuj pomału mąkę i ciągle mieszaj. Gdy już te dwa składniki będą dobrze wymieszane to dodajesz stopniowo również mleko. Całość doprowadzasz do wrzenia i równocześnie mieszasz cały czas. Jedyną trudnością w przygotowaniu sosu beszamelowego to ciągła uwaga aby nie przypalić. Musisz nieustannie mieszać. Gdy już wszystko będzie gotowe dodajesz sól i gałkę muszkatołową do smaku i skręcasz ogień na najmniejszy. Całość gotuj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.