Sos grzybowy jest uniwersalnym dodatkiem do dań. Świetnie sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i ziemniaków, podany na gołąbki, kopytka albo makaron. W zależności od pożądanego smaku można zarówno przygotować sos z grzybów świeżych - kremowy i delikatny, jak i grzybów suszonych - aromatyczny i wyrazisty.
Sos z grzybów świeżych
Najpierw obieramy i kroimy grzyby w kawałki. W gotowaniu trochę się skurczą, więc można pokroić je w grubszą kostkę czy paski. Wykorzystujemy tylko ładne, jędrne grzyby. Mogą to być borowiki, prawdziwki, podgrzybki, w zasadzie rodzaj grzybów nie jest tutaj ważny. Pokrojone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Na patelnię lub do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby. Smażymy warzywa na maśle aż grzyby zrobią się miękkie. Następnie do garnka wlewamy miksturę z wody, mąki i śmietany. Wystarczy do pół szklanki wody dodać łyżkę śmietany i mąki. Można do tak sporządzonego sosu dodać tylko sól i pieprz do smaku lub też inne przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki. W zasadzie zależy jaki smak chcemy uzyskać. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, po czym jest już gotowy.
Sos z grzybów suszonych
Sos z grzybów suszonych w zasadzie przyrządza się tak samo. Jest on ciemniejszy, bardziej aromatyczny i mocniejszy w smaku. Grzyby należy również dłużej gotować, by stały się miękkie. Można także po prostu namoczyć grzyby na noc i następnego dnia zrobić z nich sos. Do sosu z grzybów suszonych dodajemy tylko sól i pieprz do smaku, by nie zepsuć ich naturalnego, wyjątkowego smaku. W sklepach dostępne są również specjalne mieszanki przypraw do sosów grzybowych. Można dodać ich płaską łyżeczkę dla jeszcze lepszego smaku.