09.02.2024

Jak zrobić sos grzybowy?

Jak zrobić sos grzybowy?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Agnieszka Nowak
Agnieszka jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatką zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące zdrowej diety, aktywności fizycznej oraz radzenia sobie ze stresem.
Udostępnij

Sos grzybowy jest uniwersalnym dodatkiem do dań. Świetnie sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i ziemniaków, podany na gołąbki, kopytka albo makaron. W zależności od pożądanego smaku można zarówno przygotować sos z grzybów świeżych - kremowy i delikatny, jak i grzybów suszonych - aromatyczny i wyrazisty. 


Sos z grzybów świeżych

Najpierw obieramy i kroimy grzyby w kawałki. W gotowaniu trochę się skurczą, więc można pokroić je w grubszą kostkę czy paski. Wykorzystujemy tylko ładne, jędrne grzyby. Mogą to być borowiki, prawdziwki, podgrzybki, w zasadzie rodzaj grzybów nie jest tutaj ważny. Pokrojone grzyby opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Na patelnię lub do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby. Smażymy warzywa na maśle aż grzyby zrobią się miękkie. Następnie do garnka wlewamy miksturę z wody, mąki i śmietany. Wystarczy do pół szklanki wody dodać łyżkę śmietany i mąki. Można do tak sporządzonego sosu dodać tylko sól i pieprz do smaku lub też inne przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, natkę pietruszki. W zasadzie zależy jaki smak chcemy uzyskać. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, po czym jest już gotowy. 

Sos z grzybów suszonych

Sos z grzybów suszonych w zasadzie przyrządza się tak samo. Jest on ciemniejszy, bardziej aromatyczny i mocniejszy w smaku. Grzyby należy również dłużej gotować, by stały się miękkie. Można także po prostu namoczyć grzyby na noc i następnego dnia zrobić z nich sos. Do sosu z grzybów suszonych dodajemy tylko sól i pieprz do smaku, by nie zepsuć ich naturalnego, wyjątkowego smaku. W sklepach dostępne są również specjalne mieszanki przypraw do sosów grzybowych. Można dodać ich płaską łyżeczkę dla jeszcze lepszego smaku.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy opis porady Jak zrobić sos grzybowy? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić sos grzybowy?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić sos grzybowy?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Jak zrobić sos grzybowy?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności