Sos winegret to klasyczny i jednocześnie najbardziej popularny z sosów do sałatek. Pochodzi on z kuchni francuskiej. Przygotowuje się go na bazie oliwy z sokiem z cytryny lub octem winnym. Nadaje to sałatkom ciekawy posmak. Sos ten opiera się też na przyprawach: soli, pieprzu , odrobinie cukru i musztardzie. Sos jest bardzo prosty do zrobienia i doskonale nadaje się do sałatek z papryką, oliwkami i sałatą. Winegrett przepływa przez warstwy sałaty lodowej lub rzymskiej co doskonale nawilża poszczególne składniki. Jak zrobić sos winegret?
Składniki do sosu winegret
- oliwa z oliwek/ olej słonecznikowy
- sok z cytryny
- łyżka musztardy lub proszek musztardowy
- 2-3 łodygi natki pietruszki
- pieprz i sól
Przygotowanie sosu winegret
Przygotowanie sosu winegret jest niezwykle proste. Pierwszym krokiem jest umycie i osuszenie natki pietruszki, a następnie zblędowanie jej razem z sokiem z cytryny. Po wykonaniu tej czynności należy dodać to niej łyżkę musztardy lub proszek musztardowy. Całość mieszamy i doprawiamy solą i cukrem. Na sam koniec należy wlać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zanim dodamy sos winegret do sałatki należy go ponownie zamieszać. Najważniejszą zasadą w przygotowywaniu sosu winegret jest zachowanie odpowiednich proporcji- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego należy połączyć z 1 łyżką soku z cytryny. Przyprawy dodajemy według własnych upodobań tak, aby udoskonalić podstawową bazę sosu.