Żurek to pyszna zupa, która przygotowywana jest na co dzień i od święta. Dzieli się ona na różne rodzaje. najbardziej popularny jest żurek wielkanocny podawany z białą kiełbasą i jajkiem. To danie którego nie może zabraknąć na śniadanie w Wielką Niedzielę. Nie mniejszą popularnością cieszy się staropolski żurek z grzybami, który często gości na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Przygotowanie dobrego domowego żurku wcale nie jest łatwym zadaniem. Aby powstał charakterystyczny kwaskowaty posmak konieczne jest użycie domowego zakwasu. Najlepiej zrobić żurek staropolski samemu od początku do końca. Jak to zrobić?
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek najlepiej przygotować w kamiennym garnku lub szklanym słoju. Do jego przygotowania potrzebna będzie mąka żytnia (ok 20 dkg), którą zalewamy 1 litrem przegotowanej, ciepłej wody. Po wymieszaniu składników dodajemy do zakwasu 2 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Czosnek powinien być roztarty lub ugnieciony. Garnek lub słój należy przykryć gaza lub bawełnianym płótnem i przechowywać w w ciepłym miejscu przez około cztery dni. Po tym czasie jest gotowy i można go użyć do żurku.
Składniki na żurek po staropolsku:
- 600 g wędzonki
-włoszczyzna
- ok 10 suszonych grzybów
-przyprawy (2 listki laurowe, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, sól, majeranek)
-szklanka śmietany
- 500 ml zakwasu
- około 2 l wody
Przygotowanie żurku z grzybami krok po kroku
W garnku z wodą należy umieścić wędzonkę, włoszczyznę i suszone grzyby (wcześniej namoczone). Dodać wszystkie przyprawy. Kolejnym krokiem jest gotowanie wywaru przez około pół godziny. Po tym czasie dobrze jest odłowić grzyby i pokroić je na małe kawałki. Następnie grzyby razem z rozgniecionym czosnkiem, wędzonką, zakwasem dodajemy jeszcze raz do żurku. Na koniec do zupy dodajemy śmietanę i mieszamy. Żurek jest gotowy. Można podawać go z chlebem.