09.02.2024

Jak zrobić toffi?

Jak zrobić toffi?

Ocena artykułu

Na podstawie 6 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Uwielbiasz polewę o smaku toffi lub apetyczne ciągutki i nie wiesz jak możesz sam to zrobić? Mleczne i pyszne toffi jest bardzo łatwo i szybko przygotować wystarczy że masz odpowiednie składniki. Będziesz mógł wykorzystać toffi jako nadzienie do ciast i tortów lub jako polewę do deserów lodowych i nie tylko. Jest tak wiele możliwości gdzie możesz użyć toffi w twojej kuchnie że nawet byś się zdziwił. Najlepsze-porady.pl przygotowały dla Ciebie dzisiaj szybki przepis na pyszne toffi, które mamy nadzieję że zasłodzi Wam ten poniedziałek.


1) Czego potrzebujesz?

Do przygotowania toffi będziesz potrzebował proste składniki, które każdy ma w swoim domu. 1,5 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki waniliowego aromatu i 4 łyżki masła. Czy to nie za proste? :D 
Dodatkowo, przyda Ci się średni rondelek oraz blacha, gdzie przelejesz gorące toffi. 

2) Przygotowanie i realizacja

Do rondelka wystarczy umieścić wodę, mleko, masło, cukier i aromat waniliowy. Na wysokim ogniu gotuj wszystkie składniki razem mieszając od czasu do czasu. Toffi może bardzo łatwo i szybko się przypalić, dlatego należy stać przy kuchence przez cały czas i kontrolować sytuację. Gdy nasza mieszanka zacznie już bulgotać i będzie miała ciemnozłoty kolor lub jasnobrązowy to zdejmij ją z ognia i mieszaj przez cały czas. Upewniając się że wszystkie składniki dokładnie się rozrobiły to wystarczy wysmarować blachę masłem i przelać tam naszą mieszankę. Na koniec, blachę wstaw do lodówki od pół godziny do godziny w zależności od formy, którą chcesz żeby toffi miało.
Jeśli chcesz bardziej płynne toffi do wykorzystania jako polewy to pozostaw w lodówce na pół godziny.
Jeśli planujesz zrobić z toffi ciągutki to pozostaw na godzinę w lodowce.

3) Dodatkowe triki dla smaku

Jeśli potrzebujesz toffi jako polewy i zostawiasz je w lodówce na pół godziny to później możesz dodać do blaszki orzechy, rodzinki czy pokruszone wafelki, które wzbogacą smak toffi. :)

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(6)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Toffi wykonane według tego przepisu jest smaczne, polecam aby każdy je zrobił.
~Monika
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie sądziłam, że tak dobre toffi da się zrobić w domu. Będę je robić częściej, dzieciom smakuje.
~Katarzynka
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Uwielbiam desery z toffi.
~Anna
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najlepsze porady Kulinarne Czy opis porady Jak zrobić toffi? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić toffi?? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić toffi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
to jest pyszne
~Jak zrobić toffi?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Na pewno spróbuję zrobić toffi z tego artykułu
~~Adam
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności