Grzaniec to pyszny napój, który nie tylko smakuje wielu osobom, ale też idealnie rozgrzewa. W zimowe wieczory grzaniec jest świetnym sposobem na rozgrzanie, a także podanie gościom czegoś specjalnego. Grzaniec najczęściej robi się z wina i przypraw. Można jednak przygotować go również na bazie piwa. Grzane piwo również świetnie smakuje i wygląda. Jak więc przygotować najlepszy grzaniec w domu?
Grzaniec na winie
Czerwone wino wlewamy do garnka. Jego ilość odmierzamy w zależności od tego, ile porcji chcemy przygotować. Na dwie porcje wystarczy pół litra wina. Do wina dodajemy trzy plasterki pomarańczy, kilka goździków, szczyptę cynamonu, łyżkę miodu, gwiazdkę anyżu oraz opcjonalnie łyżeczkę przyprawy korzennej lub specjalnej przyprawy do grzańca, jaką znajdziemy w sklepach. Wszystko mieszamy i stawiamy na gazie. Wino powinniśmy podgrzać, aby było gorące i połączyło się ze składnikami, ale nie zagotować, bo utraci alkohol.
Grzaniec na winie powinien być wykonywany z wina wytrawnego lub półwytrawnego. Czasami kupujemy czerwone wino, a ono po prostu nam nie smakuje. Wtedy zrobienie na nim grzańca to najlepszy pomysł, by się nie zmarnowało.
Grzane piwo
Grzane piwo jest równie smaczne. Najlepiej kupić piwo zwykłe, jasne. Jedno piwo to jedna porcja napoju. Tak samo przelewamy je do garnka, dodajemy kilka goździków, szczyptę cynamonu, łyżkę miodu, łyżkę soku malinowego, plaster pomarańczy i ze dwa plasterki cytryny. Do grzańca na piwie także można dodać łyżkę specjalnej przyprawy. W obydwu przypadkach dodatki do alkoholu są z resztą orientacyjne. Niektórzy lubią słodki napój, inni trochę bardziej wytrawny, w którym będzie czuć bardziej piwo. Bez względu na składniki stawiamy garnek z napojem i dodatkami na kuchence i znów podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Grzaniec na piwie jest gotowy.
Do grzańca na winie najlepiej podać jeszcze korzenne ciasteczka, które świetnie się skomponują z napojem. Grzaniec na piwie może być podawany z przekąskami typu krakersy czy paluszki, które go uzupełnią.
Napoje można podawać w specjalnych naczyniach np.: wino w glinianym dzbanuszku. Można również użyć standardowych kieliszków i szklanek, które warto przyozdobić jeszcze plastrem pomarańczy.