najlepsze-porady.pl KulinariaJak zrobić wino z winogron?
ocena (/0):

Jak zrobić wino z winogron?

berlin-1571046-1920.jpg

Wino jest jednym z popularnych alkoholi, które spożywamy do posiłków, a także podczas spotkań z przyjaciółmi. Aromatyczne wino ma również właściwości rozgrzewające, a zawarte w nim antyoksydanty spowalniają starzenie organizmu, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Zrobienie własnego wina wcale nie jest trudne, a taki trunek będzie w pełni ekologiczny, bez dodatków substancji konserwujących.


Jakie składniki przygotować?

Najlepsze i najpopularniejsze wino robione jest właśnie z winogron. Można oczywiście kupić je w sklepie, jednak wino z winogron domowych będzie jeszcze lepsze. Przygotuj więc około 10 kg owoców, białych, różowych lub ciemnych winogron, w zależności od tego jakie wino chcesz uzyskać. Następnie będzie Ci potrzebne 5 litrów przegotowanej wody oraz 3 kilogramy cukru. Ilość cukru możesz dowolnie zmieniać. Jeśli winogrona są bardzo słodkie dodaj 2 kg, jeśli kwaśne nawet 3,5 kg. 

Rodzaj winogron

Kiedy wybierzesz na wino winogrona ciemne lub różowe, zwróć uwagę czy mają na sobie jasny nalot. Wówczas nie będziesz potrzebować do produkcji wina drożdży. W przypadku winogron bez nalotu lub tych białych, musisz dokupić drożdże winiarskie, które pomogą w fermentacji. 

Przygotowanie wina krok po kroku

Winogrona musisz zmiażdżyć i przełożyć do butli. Zalej je 3 litrami letniej wody. Następnie rozpuść 2 kg cukru w jednym litrze wody i zalej winogrona. Wymieszaj. Zatkaj butlę i odstaw na 3 dni. Następnie rozpuść resztę cukru w litrze wody i znów wlej do butli. Delikatnie nią potrząśnij żeby wymieszać zawartość. Po 7 dniach odcedź płyn i ponownie wlej go do butli. Po miesiącu wino jest gotowe. Możesz ściągnąć je z butli, jednak postaraj się nie naruszyć osadu, by wino było klarowne. Wino powinno tak odstać jeszcze trzy miesiące. Potem rozlej je do butelek. Po kilku miesiącach będzie idealne do spożycia.

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Najciekawsze

Podobne