Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić zakwas chlebowy? Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Jak zrobić zakwas chlebowy?

Jak zrobić zakwas chlebowy?

Pieczenie chleba w domu jest dużo przyjemniejszą sprawą niż jego kupowanie i oczywiście każdy ma świadomość jaki chleb je. Do upieczenie domowego pieczywa niezbędny jest nam zakwas chlebowy. Jak jednak go zrobić?


Przygotowania do zrobienia zakwasu chlebowego

Zakwas na chleb to nic innego jak ' zepsuta mąka', gdzie wytwarzane są bakterie, które sprawiają że chleb podczas pieczenia rośnie. Do przygotowania się na zrobienie chlebowego zakwasu jest jest nam potrzebna mąka, woda i jedna duża plastikowa miska. Czas produkcji zakwasu zajmuje mniej więcej 5 dni. 

Co należy zrobić?

Pierwszego dnia mieszamy 50-100 gr mąki z taką samą ilością wody letniej. Po pomieszaniu zostawiamy miskę w ciepłym miejscu na 24 godziny. Powtarzamy ten proces przez 5 dni i nas zakwas jest gotowy. Nie musisz się przejmować jeżeli zapach zakwasu do chleba jest trochę nieprzyjemny lub dziwny. Jeżeli nie pojawia się pleśń to wszystko jest jak najbardziej w porządku.

Bonus:

Pierwszy zakwas chlebowy nigdy nie jest taki mocny, więc nie zdziw się jak pieczywo nie urośnie aż tak bardzo. Jednak, zawsze zatrzymaj sobie 50-100 gr z poprzedniego zakwasu i nowy zakwas z czasem będzie się stawał coraz mocniejszy. :)

Dodaj komentarz

Karol
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Zawsze chciałam zrobić swój chleb, wykonam wg przepisu


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Czekoladowy deser z batatów bardzo polecam, pyszności. Dobry...
Uwielbiam malibu przygotowane w ten sposób, ma o wiele lepszy...
Wino i grejpfrut to najlepsze połączenie.
Mrożona kawa to mój smak lata.