Najlepsze Porady KulinariaJak zrobić zakwas chlebowy?

Jak zrobić zakwas chlebowy?

Jak zrobić zakwas chlebowy?

Pieczenie chleba w domu jest dużo przyjemniejszą sprawą niż jego kupowanie i oczywiście każdy ma świadomość jaki chleb je. Do upieczenie domowego pieczywa niezbędny jest nam zakwas chlebowy. Jak jednak go zrobić?


Przygotowania do zrobienia zakwasu chlebowego

Zakwas na chleb to nic innego jak ' zepsuta mąka', gdzie wytwarzane są bakterie, które sprawiają że chleb podczas pieczenia rośnie. Do przygotowania się na zrobienie chlebowego zakwasu jest jest nam potrzebna mąka, woda i jedna duża plastikowa miska. Czas produkcji zakwasu zajmuje mniej więcej 5 dni. 

Co należy zrobić?

Pierwszego dnia mieszamy 50-100 gr mąki z taką samą ilością wody letniej. Po pomieszaniu zostawiamy miskę w ciepłym miejscu na 24 godziny. Powtarzamy ten proces przez 5 dni i nas zakwas jest gotowy. Nie musisz się przejmować jeżeli zapach zakwasu do chleba jest trochę nieprzyjemny lub dziwny. Jeżeli nie pojawia się pleśń to wszystko jest jak najbardziej w porządku.

Bonus:

Pierwszy zakwas chlebowy nigdy nie jest taki mocny, więc nie zdziw się jak pieczywo nie urośnie aż tak bardzo. Jednak, zawsze zatrzymaj sobie 50-100 gr z poprzedniego zakwasu i nowy zakwas z czasem będzie się stawał coraz mocniejszy. :)

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

dlatego warto jeśc mięso tylko od sprawdzonych myśliwych a...
coca cola to ściema - w coca coli jest bardzi mało kwasu...
na randkę idz tam gdzie nie ma ludzi
jak byś lubianym ? najlepsza porada - nie rób tego na siłę...
ksylitol stosuję od dawna ale widze ze coraz mniej go...
super przydatne informacje. na pewno spróbuję :)
liście czarnej porzeczki ?? a owocu czarnej porzeczki nie...
Ksylitol podobno jest zdrowszy od cukru. W sumie jest z brzozy...