09.02.2024

Jak zrobić żurek

Jak zrobić żurek

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Jedną z najpopularniejszych polskich zup jest żurek. Danie to serwuje się na co dzień, ale jest także jedną z najważniejszych potraw wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Z tego też względu wyróżniamy dwie podstawowe odmiany tej smacznej zupy- żurek wielkanocny podawany jest z białą kiełbasą i jajkami, a żurek bożonarodzeniowy z grzybami. Duże wrażenie robi forma podania żurku w chlebie, chociaż najczęściej podaje się go w głębokich talerzach. Przepis na tradycyjny domowy żurek często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Przepisy nieco różnią się od siebie, ale najważniejszym składnikiem żurku powinien być zakwas z mąki żytniej. Jak zrobić pyszny, domowy żurek?


Składniki potrzebne do zrobienia żurku

- pół litra zakwasu na żurek zrobionego z maki żytniej
-1,5 l wywaru z warzyw i mięsa
W przypadku żurku wielkanocnego przyda się ok 60 dkg białej lub wiejskiej kiełbasy i 150 g wędzonego boczku, oraz jajka ugotowane na twardo. Jeśli robimy żurek bożonarodzeniowy to dodajemy do niego suszone grzyby.
-ok 1 łyżka suszonego majeranku, 4 ząbki czosnku
-listek laurowy, czarny pieprz w kulkach, 2 kulki ziela angielskiego, sól
-pół szklanki śmietany

Przygotowanie żurku krok po kroku

Przygotowanie żurku zaczynamy od podsmażenia kiełbasy i boczku ( wcześniej pokrojonych na plasterki) na patelni bez tłuszczu. Kolejnym krokiem jest dodanie do wywaru z warzyw i mięsa ziół, przypraw i zagotowanie ich. Aby uzyskać odpowiedni smak i aromat taki wywar należy gotować przez około 10 minut. Następnie do gotującego się wywaru dodajemy podsmażony boczek, zakwas oraz kiełbasę i doprowadzamy go do wrzenia. Na koniec dodajemy śmietanę i wyciśnięty czosnek. Żurek można podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w cząstki. 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy porada Jak zrobić żurek pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jak zrobić żurek? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jak zrobić żurek
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Polecam
~Jak zrobić żurek
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności