Okres grillowania można uznać za rozpoczęty. Dla osób, które jeszcze w tym roku nie wybrały się na grilla to na pewno przy następnej okazji się to stanie. Wystarczy nam piękna i ciepła pogoda oraz dobre towarzystwo i już jest pomysł na spędzenie relaksująco i zabawnie swojego dnia. Grillowane potrawy na ogół są zdrowe ponieważ podczas pieczenia z potrawy pozbywamy się wszystkich szkodliwych tłuszczów. Istnieje jednak grupa potraw, która nie powinna być grillowana. Wysoka temperatura powoduje zmiany w takich potrawach i one z kolei mogą mieć poważne skutki na naszym zdrowiu.
Najlepsze-porady.pl przygotowały listę takich produktów.
Wędlina i mięso zawierające saletrę
Na grilla warto zawsze wybierać produkty ze sklepu mięsnego, które nie są zapakowane. Kiełbasa, szynka czy boczek pakowane zawierają saletrę. Gdy grilluje się pakowane wędliny i mięsa, które zawierają saletrę to wysoka temperatura sprawia że saletra wydziela związki rakotwórcze, tak zwane nitrozoaminy.
To mięs i wędlin najlepiej również przygotować domową marynatę z różnych przypraw niż kupować gotowe. W ten sposób będziesz miał pewność że marynata nie zawiera nic podejrzanego i niezdrowego dla Ciebie.
Wysoko przetworzone produkty
Wysoko przetworzone produkty, jak parówki, bułki do hamburgera czy inne gotowe produkty przeznaczone na grilla zawierają mnóstwo konserwantów i chemii. Ich wystawienie na wysoką temperaturę może spowodować uwolnienie szkodliwych związków chemicznych, które mogą pogorszyć nasz stan zdrowia. Najlepiej jak takie produkty nie pojawią się na Twoim grillu.
Ser
Różnego rodzaju sery, gdy zostają wystawione na wysoką temperaturę to tracą większość swoich wartości odżywczych. Kolejnym powodem, jest również ich wysoka kaloryczność, jak i ciężkostrawność.
Co grillować?
Alternatywnym rozwiązaniem na ciężkostrawne sery i niezdrowe mięsa są warzywa i owoce. Cukinia, papryka, pomidor, pieczarki, cebula, ananas, mango czy banan to tylko kilka z licznych owoców i warzyw, które upieczone na grillu mają znakomity smak i są też zdrowe. Wystarczy pamiętać o dodaniu małej ilości soli przed położeniem ich na grilla.