Pierwszy raz urządzasz wigilię u siebie w domu? Na pewno wiesz, jakie potrawy co roku gościły na stole świątecznym w Twoim domu. Jednak nie oznacza to, że nie możesz się zainspirować i stworzyć własnej tradycji wigilijnej. Na stole powinno być 12 dań, ale nie każdy ma czas na ich przygotowanie albo nie potrafi tego zrobić. Co więcej, wiele osób po całym dniu poszczenia po prostu nie da rady skosztować wszystkich dań wigilijnych. Lepiej postawić na przykład na 6-7 dań, które wszystkim będą smakowały i zostaną dokładnie zjedzone przez gości, przez co jedzenie się nie zmarnuje.
Oczywiście tradycjonaliści lub osoby, które zapraszają dużo gości mogą postarać się zrobić 12 dań. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji.
Barszcz czerwony
Dla wielu osób musi znaleźć się na stole. Barszcz symbolizuje młodość i zdrowie, które ma nam zapewnić przez cały rok. Barszcz czerwony podajemy z uszkami lub grochem. Niektórzy podają go z krokietem z kapustą. Ważne aby barszcz był przygotowany na bazie wywaru z buraków lub zaczynu na barszcz. Jego intensywny kolor i lekko kwaśny smak sprawia, że to pyszne i rozgrzewające danie wigilijne.
Ryba
Nie musi to być koniecznie karp, chociaż dla wielu osób tradycja ta jest niezmienna. Ryba zazwyczaj jest pieczona w piekarniku, by była soczysta i smaczna. Według starych wierzeń ryby oznaczają płodność i narodziny. W religii chrześcijańskiej są symbolem Jezusa, a także mają zapewnić w kolejnym roku spokój i harmonię. Karp jest zaś uważany za symbol długowieczności. To pewnie dlatego tak wiele osób nie odchodzi od tradycji jego przyrządzania.
Kluski z makiem
Robi je wiele osób. Do przygotowania klusek z makiem będzie potrzebny oczywiście makaron, mak oraz bakalie. Niektórzy dodają do niego trochę miodu. Potrawy z makiem mają zapewniać dobrobyt przez cały rok. Brak maku może zaś ściągnąć na dom nieszczęście. Czasami z makiem robiona jest również kutia albo nawet pierogi. Wybierz więc takie danie, jakie najbardziej Ci będzie odpowiadać. Obecnie gotową masę makową można kupić w sklepach. Wystarczy więc ugotować makaron i wymieszać go z masą. To danie nie zajmie Ci dużo czasu.
Kapusta z grzybami
Jedni jedzą kapustę z grzybami i ziemniakami, inni robią z grzybami uszka, a z kapustą pierogi. Ważne jednak, by kapusta i grzyby po prostu umieścić na wigilijnym stole. Kapusta kiszona chroni nas od złego, zapewnia witalność i siłę, a grzyby zapewniają szczęście i dostatek.
Groch
Groch w wigilijnych potrawach symbolizuje płodność, pieniądze i dobrobyt. Często spożywany jest sam, omaszczony masłem. Kiedy indziej dodawany jest do barszczu czerwonego albo kapusty. Niektórzy przygotowują również zupę grochową.
Kompot z suszu
Jedni go lubią, inni nie. Jednak kompotu z suszu również nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Gotujemy go z suszonych owoców np.: jabłek, śliwek, gruszek. Dodajemy goździki i cynamon. Kompot z suszu symbolizuje zdrowie, pokój i miłość. W dodatku śliwki według starych wierzeń mają odpędzać złe siły. Kompot ma również wielką zaletę w postaci regulacji trawienia. Suszone owoce pomogą Ci szybciej pozbyć się uczucia ciężkości czy innych symptomów przejedzenia.