Najlepsze Porady KulinariaJakimi produktami można zastąpić mięso? Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Jakimi produktami można zastąpić mięso?

Jakimi produktami można zastąpić mięso? Czym zastąpić mięso?

Każda osoba, która rozważa przejście na dietę wegetariańską lub wegańską na pewno choć raz zastanawiała się, jakimi produktami roślinnymi można zastąpić mięso. Wielu osobom często brakuje jego smaku, a i dostarcza ono ważnych składników odżywczych. Na szczęście obecnie na rynku dostępne jest wiele produktów roślinnych, które mogą z powodzeniem pełnić funkcję zamienników piersi z kurczaka czy mielonej wieprzowiny. Wśród nich królują przede wszystkich warzywa strączkowe. Jakie? Zapraszamy do lektury!


Soja
Wielu osobom dieta wegetariańska i wegańska kojarzy się przede wszystkim z tofu. Rzeczywiście, produkty sojowe takie jak tofu czy tempeh świetnie zastępują mięso w różnych daniach. Tofu, czyli sojowy twarożek wspaniale zastępuje mięso drobiowe w daniach kuchni azjatyckiej i marokańskiej. Tempeh z kolei sprawdzi się jako zamiennik ryby - jego struktura przypomina jej mięso. Sama soja jest powszechnie używana jako źródło białka, zawiera też wiele aminokwasów, natomiast tofu obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, potas, witaminy z grupy B i witaminę E. Samo nie ma smaku, dlatego łatwo przejmuje smak przypraw i można wykorzystać je do robienia kotletów, zapiekanek, farszów czy jako zamiennik klasycznych serów.

Grzyby
Grzyby nie tylko wspaniale wydobywają smak w potrawach mięsnych, ale i mogą same zastąpić mięso w potrawach takich jak polenta lub strogonow. W tym celu najlepiej sprawdzą się pieczarki Portobello i boczniaki, w którym można przyrządzić burgery lub flaczki.

Soczewica
Soczewica to jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych, która jest bogata w łatwe do przyswojenia przez organizm białko. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor oraz błonnik, a ponadto występuje w kilku odmianach - najpopularniejsze to: zielona, czerwona, brązowa i czarna. Jest niedroga, szybko się gotuje, a dodatkowo jest sycąca i uniwersalna. Można z niej przygotować zarówno burgery, jak i gulasz, pulpety czy pasztet. Odpowiednio przyprawiona będzie miała smak zbliżony do mięsa.

Fasola i ciecierzyca
Fasola to warzywo strączkowe, które jest łatwe w uprawie, występuje w wielu gatunkach i rośnie w różnych klimatach. Stanowi ona źródło białka (zawiera go więcej niż mięso), potasu i wapnia, a w zależności od gatunku może zawierać znaczne ilości żelaza i kwasu foliowego. Ponadto jest sycąca, a dzięki zawartemu w niej błonnikowi wspiera pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Podobne właściwości wykazuje ciecierzyca, która pomaga uchronić organizm przed otyłością, cukrzycą i miażdżycą. Z fasoli przygotować można gęste zupy, gulasze czy nawet smalec. Ciecierzycę natomiast najczęściej można spotkać się pod postacią hummusu.

Kalafior
Dobrze przygotowany (a więc nie rozgotowany) kalafior świetnie sprawdza się jako zamiennik kurczaka w kuchni azjatyckiej. W panierce i w towarzystwie sosu barbecue wspaniale zastąpi skrzydełka, można go też przyrządzić w formie steku lub dodać do pizzy. Ma on naturalnie delikatny smak, dzięki czemu wspaniale przejmuje smak przypraw i daje w kuchni duże możliwości.

Dodaj komentarz

Tomasz
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa.

Joachim
Dodano:
0
0

Nie sadziłam, że jest tyle alternatyw na zastąpienie mięsa. Dobrze to widzieć, gdyż dotychczas moja dieta była zbyt obfita w mięso.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

stx21 Ontota NIPDURNE durne noclegi pracownicze w...
od dłuższego czasu używam programu faktura.pl, obsługa jest...
Mi w walce pomogła zmiana materaca na nowy. Stary był źle...
My z mężem sosu sojowego używamy od zawsze, uwielbiamy ten...
praca marzeń!
Nie słyszałam o tym przepisie. Zrobię taką dzisiaj na obiad,...
Liofilizacja owoców i warzyw pozwala na zachowanie w nich...