09.02.2024

Jakimi produktami można zastąpić mięso?

Jakimi produktami można zastąpić mięso?

Ocena artykułu

Na podstawie 4 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Anna Kowalczyk
Anna jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z rodzicielstwem i wychowaniem dzieci. Jej artykuły są pełne praktycznych porad dla rodziców, inspiracji oraz wskazówek dotyczących budowania zdrowych relacji rodzinnych.
Udostępnij

Każda osoba, która rozważa przejście na dietę wegetariańską lub wegańską na pewno choć raz zastanawiała się, jakimi produktami roślinnymi można zastąpić mięso. Wielu osobom często brakuje jego smaku, a i dostarcza ono ważnych składników odżywczych. Na szczęście obecnie na rynku dostępne jest wiele produktów roślinnych, które mogą z powodzeniem pełnić funkcję zamienników piersi z kurczaka czy mielonej wieprzowiny. Wśród nich królują przede wszystkich warzywa strączkowe. Jakie? Zapraszamy do lektury!


Soja
Wielu osobom dieta wegetariańska i wegańska kojarzy się przede wszystkim z tofu. Rzeczywiście, produkty sojowe takie jak tofu czy tempeh świetnie zastępują mięso w różnych daniach. Tofu, czyli sojowy twarożek wspaniale zastępuje mięso drobiowe w daniach kuchni azjatyckiej i marokańskiej. Tempeh z kolei sprawdzi się jako zamiennik ryby - jego struktura przypomina jej mięso. Sama soja jest powszechnie używana jako źródło białka, zawiera też wiele aminokwasów, natomiast tofu obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, potas, witaminy z grupy B i witaminę E. Samo nie ma smaku, dlatego łatwo przejmuje smak przypraw i można wykorzystać je do robienia kotletów, zapiekanek, farszów czy jako zamiennik klasycznych serów.

Grzyby
Grzyby nie tylko wspaniale wydobywają smak w potrawach mięsnych, ale i mogą same zastąpić mięso w potrawach takich jak polenta lub strogonow. W tym celu najlepiej sprawdzą się pieczarki Portobello i boczniaki, w którym można przyrządzić burgery lub flaczki.

Soczewica
Soczewica to jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych, która jest bogata w łatwe do przyswojenia przez organizm białko. Zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor oraz błonnik, a ponadto występuje w kilku odmianach - najpopularniejsze to: zielona, czerwona, brązowa i czarna. Jest niedroga, szybko się gotuje, a dodatkowo jest sycąca i uniwersalna. Można z niej przygotować zarówno burgery, jak i gulasz, pulpety czy pasztet. Odpowiednio przyprawiona będzie miała smak zbliżony do mięsa.

Fasola i ciecierzyca
Fasola to warzywo strączkowe, które jest łatwe w uprawie, występuje w wielu gatunkach i rośnie w różnych klimatach. Stanowi ona źródło białka (zawiera go więcej niż mięso), potasu i wapnia, a w zależności od gatunku może zawierać znaczne ilości żelaza i kwasu foliowego. Ponadto jest sycąca, a dzięki zawartemu w niej błonnikowi wspiera pracę jelit i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Podobne właściwości wykazuje ciecierzyca, która pomaga uchronić organizm przed otyłością, cukrzycą i miażdżycą. Z fasoli przygotować można gęste zupy, gulasze czy nawet smalec. Ciecierzycę natomiast najczęściej można spotkać się pod postacią hummusu.

Kalafior
Dobrze przygotowany (a więc nie rozgotowany) kalafior świetnie sprawdza się jako zamiennik kurczaka w kuchni azjatyckiej. W panierce i w towarzystwie sosu barbecue wspaniale zastąpi skrzydełka, można go też przyrządzić w formie steku lub dodać do pizzy. Ma on naturalnie delikatny smak, dzięki czemu wspaniale przejmuje smak przypraw i daje w kuchni duże możliwości.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie sadziłam, że jest tyle alternatyw na zastąpienie mięsa. Dobrze to widzieć, gdyż dotychczas moja dieta była zbyt obfita w mięso.
~Joachim
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie wyobrażam sobie życia bez mięsa.
~Tomasz
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Kulinarne porady Czy inspiracja Jakimi produktami można zastąpić mięso? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakimi produktami można zastąpić mięso?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Jakimi produktami można zastąpić mięso?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
warto spróbować ten przepis
~Jakimi produktami można zastąpić mięso?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności