09.02.2024

Kasza - którą wybrać?

Kasza - którą wybrać?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Przed pojawieniem się ziemniaków, kasze były wartym elementem polskiej kuchni. Obecnie powoli powracają do naszych jadłospisów, jednak wciąż bywają mocno niedoceniane. Zazwyczaj mówi się o tym, że zawierają dużo błonnika pokarmowego, a pomija się ich właściwości chroniące przed zaparciami, nowotworami czy otyłością. Kasze różnią się od siebie nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale i smaku, a dzięki ich różnorodności każdy może wybrać odpowiednią dla siebie. Poniżej prezentujemy przegląd kasz wraz z ich właściwościami. 


Kasza manna
Jest lekkostrawna i idealnie nadaje się dla małych dzieci. Reguluje pracę układu pokarmowego, stymuluje go i osłania żołądek, dlatego będzie dobrym wyborem także dla osób, które mają problemy trawienne. Jest smaczna i daje duże możliwości, jeśli chodzi o jej używanie w kuchni. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP oraz magnez, żelazo, potas i jod.

Kasza kuskus
Jest bogata w błonnik i ułatwia przemianę materii. Nie obciąża układu pokarmowego i można przyrządzić z niej lekkostrawny posiłek. Zawiera dużą ilość białka, dzięki czemu jest dobrym elementem wegetariańskiej diety. Jest także źródłem wapnia, fosforu, sody i żelaza. Zawiera również kwas foliowy, przez co warto, by sięgały po nią kobiety w ciąży. Unikać jej za to powinny osoby chore na cukrzycę - posiada wysoki indeks glikemiczny.

Kasza gryczana
Przyśpiesza przemianę materii, przez co jest idealna dla osób chcących zrzucić wagę. Pomaga też w regulacji glukozy we krwi, zapobiega nowotworom i ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną. Zawiera znaczne ilości potasu, miedzi, witamin grupy z B czy fosforu. Buduje odporność organizmu i wzmacnia naczynia krwionośne. Wytwarzana jest z gryki.

Kasza jaglana
Wytwarza się ją z ziaren prosa. Zawiera aminokwas (tryptofan), dzięki czemu reguluje ciśnienie krwi, rytm snu i temperaturę ciała. Ponadto jest źródłem krzemu, żelaza i lecytyny. Spożywanie jej poprawia odporność i sprawia, że włosy, skóra i paznokcie pozostają w dobrej formie. 

Kasza jęczmienna
Stanowi około 70% produkcji kasz, pochodzi z ziaren jęczmienia. Dzielimy ją na pęczak, kaszę perłową i kaszę łamaną. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i obniża poziom złego cholesterolu. 

Kasza owsiana
Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, minerałów i witamin. Ma dobry wpływ na organizm - pobudza układ immunologiczny i wzmacnia serce. Zapobiega infekcjom i pomaga w zaparciach. Nada się zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy nasza porada Kasza - którą wybrać? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Kasza - którą wybrać?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Kasza - którą wybrać?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Kasza - którą wybrać?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pozdrowienia dla autora Andrzej Kamiński
~Kasza - którą wybrać?
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności