Późne lato i jesień to czas przygotowywania się do zimy, także pod robienia zapasów spożywczych. Niektóre z produktów sezonowych można przechowywać nawet przez dłuższy okres, jednak należy je odpowiednio zabezpieczyć tak, by się nie zepsuły, nie zwietrzały i nie utraciły swoich właściwości. Istnieje kilka domowych sposobów, które wcale nie wymagają specjalistycznej wiedzy, a pozwolą cieszyć się owocami czy warzywami długo po sezonie. Jak więc konserwować żywność tak, żeby móc ją przechowywać przez dłuższy czas? Zapraszamy do lektury.
Mrożenie
Jest to najbardziej popularny i najprostszy sposób na konserwację żywności. Produkty wystarczy podzielić na odpowiednie porcje i umieścić w specjalnych woreczkach oraz pojemnikach. Warto je opisać, by wiedzieć, co w danym miejscu jest przechowywane i kiedy zostało włożone do zamrażarki.
Przetwory
Jest to kolejna metoda przechowywania produktów sezonowych. Jest ona jednak dość delikatna, więc należy wykonać ją właściwie - inaczej żywność może się zepsuć. Produkty takie jak pomidory, ogórki, owoce czy galaretki można zakonserwować poprzez gotowanie w wodzie. Owoce morza, drób i inne warzywa natomiast wymagają konserwacji pod ciśnieniem.
Piwnica
Korzenie tej metody sięgają kilkadziesiąt lat wstecz. Ciemna i chłodna piwnica umożliwia przechowywanie żywności, w zależności od produktu, od kilku tygodni nawet do kilku miesięcy. Ważne, by miejsce było przewiewne, dzięki czemu jedzenie się nie zepsuje.
Suszenie
To inny znany od lat sposób. Polega na wyciągnięciu wody z żywności - można zrobić to umieszczając owoce, warzywa czy grzyby na słońcu, rozwieszając je przy źródle ciepła bądź susząc w piekarniku lub specjalnych suszarkach.
Kwaszenie
Kwaszenie produktów przy pomocy octu to inna pomocna metoda, która świetnie sprawdza się w przypadku warzyw. Pozostają one wtedy zdatne do spożycia przez długi czas. W ten sposób można konserwować ogórki, fasolę szparagową, paprykę czy pomidory.