09.02.2024

Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów

Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Późne lato i jesień to czas przygotowywania się do zimy, także pod robienia zapasów spożywczych. Niektóre z produktów sezonowych można przechowywać nawet przez dłuższy okres, jednak należy je odpowiednio zabezpieczyć tak, by się nie zepsuły, nie zwietrzały i nie utraciły swoich właściwości. Istnieje kilka domowych sposobów, które wcale nie wymagają specjalistycznej wiedzy, a pozwolą cieszyć się owocami czy warzywami długo po sezonie. Jak więc konserwować żywność tak, żeby móc ją przechowywać przez dłuższy czas? Zapraszamy do lektury.


Mrożenie
Jest to najbardziej popularny i najprostszy sposób na konserwację żywności. Produkty wystarczy podzielić na odpowiednie porcje i umieścić w specjalnych woreczkach oraz pojemnikach. Warto je opisać, by wiedzieć, co w danym miejscu jest przechowywane i kiedy zostało włożone do zamrażarki.

Przetwory
Jest to kolejna metoda przechowywania produktów sezonowych. Jest ona jednak dość delikatna, więc należy wykonać ją właściwie - inaczej żywność może się zepsuć. Produkty takie jak pomidory, ogórki, owoce czy galaretki można zakonserwować poprzez gotowanie w wodzie. Owoce morza, drób i inne warzywa natomiast wymagają konserwacji pod ciśnieniem.

Piwnica
Korzenie tej metody sięgają kilkadziesiąt lat wstecz. Ciemna i chłodna piwnica umożliwia przechowywanie żywności, w zależności od produktu, od kilku tygodni nawet do kilku miesięcy. Ważne, by miejsce było przewiewne, dzięki czemu jedzenie się nie zepsuje.

Suszenie
To inny znany od lat sposób. Polega na wyciągnięciu wody z żywności - można zrobić to umieszczając owoce, warzywa czy grzyby na słońcu, rozwieszając je przy źródle ciepła bądź susząc w piekarniku lub specjalnych suszarkach.

Kwaszenie
Kwaszenie produktów przy pomocy octu to inna pomocna metoda, która świetnie sprawdza się w przypadku warzyw. Pozostają one wtedy zdatne do spożycia przez długi czas. W ten sposób można konserwować ogórki, fasolę szparagową, paprykę czy pomidory.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Porady Kulinaria Czy nasza porada Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
~Porada Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada do kuchni w sam raz
~Konserwacja żywności - 5 domowych sposobów
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności