Najlepsze Porady KulinariaMiód gryczany i jego fenom – smak, właściwości i zastosowanie

Miód gryczany i jego fenom – smak, właściwości i zastosowanie

Miód gryczany i jego fenom – smak, właściwości i zastosowanie

Nie bez przyczyny uważa się, że miód gryczany jest jednym z najzdrowszych miodów. Posiada charakterystyczny smak oraz wygląd, przez co nie sposób pomylić go z jakimkolwiek innym. Jakie jest jego działanie, a także do czego możemy go stosować? Nie czekaj i dowiedz się tego wszystkiego już teraz.

 

  1. Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?
  2. Wartości odżywcze miodu gryczanego.
  3. Miód gryczany – właściwości zdrowotne.
  4. Jak stosować miód gryczany?

 

W stronę miodów pszczelich sięgamy bardzo chętnie od całych pokoleń, pamiętając o starych przepisach naszych babć. Idealne na zwiększenie odporności czy podczas zimowych przeziębień – miody stanowią nieodzowny element naszego życia. Co jednak istotne, niejednokrotnie nie wiemy, po jaki dokładnie rodzaj sięgnąć, żeby korzystać z możliwie największej ilości pozytywnych działań. Otóż jednym z najlepszych wyborów jest miód gryczany; poniżej zostały zawarte informacje dlaczego...


Miód gryczany – skąd bierze się charakterystyczny smak?

Miód gryczany jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych miodów. Wszystko to dzięki jego kolorowi, który jest bardzo ciemny (przez nektar pochodzący z kwiatów gryki), a z czasem może się stać wręcz czarny. Jego zapach oraz smak zapewne nie każdemu przypadnie do gustu – co można stwierdzić już po samym wąchaniu gryki: jest stosunkowo cierpki, a zdarza się, że nawet i ostry, co w połączeniu z klasyczną słodyczą daje wyjątkowy efekt. Zwłaszcza dzieci mogą mieć najwięcej oporów ze spożywaniem tego miodu, co jednak warto przeforsować ze względu na jego działanie.

Wartości odżywcze miodu gryczanego

O jakości miodu gryczanego świadczy już sam fakt, że stawiany jest zaraz obok miodu spadziowego jako najzdrowszy pszczeli produkt. Jego składowymi są tak potrzebne minerały jak żelazo, cynk, krzem, potas, fosfor, miedź, magnez czy mangan, których przyswajalność wynosi aż 100%. I choć wspomnianych pierwiastków nie znajdziemy w tym miodzie nazbyt wiele, to właśnie ich wysoka przyswajalność sprawia, że produkt ten okazuje się niezbędny dla naszej diety. Nie możemy jednak zapominać, że miód (jakikolwiek) to w większości cukry proste, z którymi nie możemy przesadzać (są bardzo kaloryczne). Idealnym rozwiązaniem jest więc umiarkowane, rozsądne spożywanie miodu.

Miód gryczany – właściwości zdrowotne

Jakie więc działanie przejawia miód gryczany na nasz organizm? Otóż, oprócz dostarczania wyżej opisanych pierwiastków, znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, co zwłaszcza w obecnych czasach ma szczególne znaczenie. Zawiera w sobie rutynę, która uskutecznia wchłanianie witaminy C, ale i oczyszcza i uszczelnia naczynia krwionośne, dodatkowo poprawiając ich wytrzymałość. Dzięki tym działaniom miód gryczany staje się idealnym rozwiązaniem dla osób cierpiących np. na miażdżycę.

Jak stosować miód gryczany?

Podczas stosowania miodu gryczanego (jak i jakiegokolwiek innego) należy pamiętać, żeby nadto go nie podgrzewać. Zwiększając jego temperaturę powyżej 50°C, narazimy się na utratę większości, jeśli nie wszystkich substancji odżywczych w nim zawartych. Ma to szczególne znaczenie, kiedy chcemy go dodać do gorącego naparu przy przeziębieniu: robiąc to zbyt wcześnie, miód posłuży nam jedynie jako... słodzik. Miód gryczany jest też idealnym zamiennikiem cukru podczas przygotowywania słodyczy czy też porannej owsianki, oddając im swój niepowtarzalny smak. Więcej o nim dowiedzieć się można na stronie: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/blog/miod-gryczany-i-jego-wlasciwosci-zdrowotne.-na-co-pomaga.html.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jak zarejestrować numer z plusa
h*j gnoj i mogiła twoja stara to kobyła
Ciekawy artykuł, w dzisiejszych czasach materiały kompozytowe...
Smaczne pączki.
Robię taką nalewkę co roku. Wszyscy w rodzinie ją bardzo lubią...
Nie byłam przekonana do owoców morza, ale teraz może odważę...
Taka nutella ze śliwek sprawdzi się zwłaszcza, gdy będzie...