Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera bogactwo witaminy C -niezwykle ważnej dla zachowania zdrowia i odporności. Z tego też względu zaleca się jej jeść jak najwięcej. Właśnie trwa sezon na te wspaniałe owoce. Warto to wykorzystać i przygotować z nich pyszną i zdrową nalewkę. Pomaga ona w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, ale także z altretyzmem czy reumatyzmem. Jest niezastąpiona w problemach trawiennych, czy zapaleniu gardła. Ponadto nalewka z czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma wspaniały aromat i piękny kolor. To doskonały trunek na długie jesienne i zimowe wieczory. Jak zrobić pyszną domową nalewkę z czarnej porzeczki? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 4/5 szklanek czarnej porzeczki
- 2 szklanki spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wódki
- 2 łyżki miodu
- 1 laskę wanilii
Sposób przygotowania krok po kroku:
Po usunięciu gałązki i dokładnym opłukaniu czarnej porzeczki należy włożyć ją do słoja i zalać spirytusem oraz wódką. Następnie słoik odstawiamy na miesiąc mieszając jego zawartość co 2- 3 dni. Po tym czasie oddzielamy owoce od alkoholu. Po wykonaniu tej czynności należy przelać płyn do innego naczynia, a porzeczki zasypać cukrem i dodać do nich miód. Całość trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień mieszając co dwa dni. Po siedmiu dniach owoce należy ponownie zalać alkoholem, dodać do nich wanilię oraz więcej miodu. Zawartość słoika nalezy ponownie wymieszać i odstawić na kolejne 7 dni. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować np przelać przez gęste sito i rozlać do butelek.