Najlepsze Porady KulinariaNalewka z kasztanów — prosty przepis Ocena 5 na podstawie 1 komentarza

Nalewka z kasztanów — prosty przepis

Nalewka z kasztanów — prosty przepis Kasztan

Jesień to pora roku, która, chociaż związana jest z deszczową i dość chłodną pogodą, to jednak obdarza nas naturą, która wzbudza zachwyt. W lasach liście zaczynają zmieniać kolory, a na kasztanowcu pojawiają się... kasztany! Kasztany chętnie zbierane są przez dzieci, które później mogą z nich wykonać śmieszne ludzki, przy wykorzystaniu wykałaczek lub kleju. Jednakże kasztany nie tylko służą do zabawy — można z nich sporządzić nalewkę, która będzie miała szerokie spektrum działania. Poniżej dowiesz się, dlaczego warto sporządzić nalewkę z kasztanów, a także jak ją dokładnie przygotować!


Właściwości kasztanów
W kasztanach zawarte są substancje o silnym, a zarazem cennym działaniu, które często są wykorzystywane w produkcji środków leczniczych oraz kosmetyków. Kasztanowiec wzmacnia naczynia krwionośne, tj. pomaga pozbyć się tzw. pajączków, czyli poszerzonych naczynek. Znajdująca się w kasztanie escyna hamuje aktywność poszczególnych enzymów, dzięki czemu naczynka zostają uszczelnione, a zarazem poprawieniu ulega ich elastyczność, czyli zwiększa się odporność na rozszerzanie naczynek. Często wyciąg z kasztanowca znajduje się właśnie w kosmetykach przeznaczonych do cery wiotczejącej i dojrzałej. W kasztanowcu występują garbniki, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i łagodzą wszelkie zaburzenia trawienia. Zawarte w kasztanowcu flawonoidy opóźniają krzepnięcie krwi, skutecznie ją rozrzedzając, a także poprawiając krążenie obwodowe i ukrwienie wszystkich narządów.

Przepis na nalewkę z kasztana
1. Na samym początku rozgnieć kwiaty kasztanowca i posiekaj kasztany, nie muszą to być drobne kawałki, możesz to zrobić bardziej niedbale. Kwiaty wraz z kasztanami wrzuć do słoika i zalej wódką, a następnie odstaw na 2 tygodnie.

2. Co kilka dni nie zapomnij potrząsnąć słojem, żeby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą wymieszały. Po okresie 2 tygodni nalewkę przecedź i przelej do przygotowanych wcześniej wyparzonych butelek.

3. Nalewkę z kasztanów przetrzymuj w ciemnym i dość chłodnym miejscu. Dla zdrowotności zaleca się wypicie ok. 15 krople dziennie — można nią również nacierać ciało.

Dodaj komentarz

Halina
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Kiedyś koniecznie muszę zrobić taką nalewkę.


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Takie ozdoby i pachnidła z pomarańczy i goździków włożę do...
Najbardziej przemawiają do mnie ozdoby na torty i lukier.
prosty przepis - trzeba go wypróbować !
uwielbiam zupę pomidorową !