Ocet z rabarbaru to doskonała alternatywa dla znanego wszystkim i bardzo popularnego octu jabłkowego. Doskonale podkreśla on smak potraw a do tego jest zdrowy i naturalny. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E. Zawiera także potas, kwas foliowy i błonnik. Ma charakterystyczny kwaskowaty , cierpki smak i jest koloru różowego czerwonego lub zielonego. Im jego barwa jest bardziej czerwona tym ma on bardziej słodki smak. Oczywiści najlepszy jet robiony w domu. Jak zrobić domowy ocet rabarbarowy? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- woda
- cukier ( 1 łyżka na każdy litr wody)
Przygotowanie krok po kroku
Aby przygotować ocet rabarbarowy należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć rabarbar i pokroić na mniejsze części. Rozdrobnione łodygi przekładamy do słoika i zalewamy osłodzoną wodą w takiej ilości, aby cała roślina była w niej zanurzona. Kolejnym krokiem jest przykrycie słoika gazą i zaciśnięcie go sznurkiem lub gumką. Odstawiamy słoik na 20 3 godziny. Po tym czasie ocet powinien być gotowy. Będzie o tym świadczyć jego charakterystyczny zapach i wyklarowana konsystencja.